Vepřový guláš s cuketou
Guláš se tím lehce nastaví a odlehčí.
Ingredience
- 500 g vepřového masa (plecko)
- 2 větší cibule
- 1 menší cuketa (podle velikosti, cca 3/4 objemu masa)
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 malá kostička hořké čokolády
- 2 lžíce kořenící směsi na guláš (nebo koření podle vlastní chuti)
- 2 lžíce sádla
- sůl
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky.
- Nakrájenou cibuli krátce osmahneme na sádle, vložíme nakrájené maso, poprášíme směsí gulášového koření, případně dosolíme – ale kořenící směsi už sůl obsahují, tak nepřesolit. Orestujeme a podlijeme horkou vodou.
- Po čtvrthodince přidáme protlak a kostičku čokolády, dusíme, a když je maso měkké, přidáme ještě na kostičky nakrájenou cuketu a dodusíme společně. Šťáva by měla vyjít tak hustá, že není potřeba zahušťovat moukou.
Související
-
Vepřový guláš s křenem
Bez ohledu na směrnice veřejného stravování – guláš je prostě lepší druhý den.
-
Segedínský guláš s bramborovými noky
I když se jídlo názvem hlásí k maďarské kuchyni, je to dnes už česká klasika.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.