Vepřový guláš s cuketou

Guláš se tím lehce nastaví a odlehčí.

Ingredience
  • 500 g vepřového masa (plecko)
  • 2 větší cibule
  • 1 menší cuketa (podle velikosti, cca 3/4 objemu masa)
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 malá kostička hořké čokolády
  • 2 lžíce kořenící směsi na guláš (nebo koření podle vlastní chuti)
  • 2 lžíce sádla
  • sůl

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kostky.
  2. Nakrájenou cibuli krátce osmahneme na sádle, vložíme nakrájené maso, poprášíme směsí gulášového koření, případně dosolíme – ale kořenící směsi už sůl obsahují, tak nepřesolit. Orestujeme a podlijeme horkou vodou.
  3. Po čtvrthodince přidáme protlak a kostičku čokolády, dusíme, a když je maso měkké, přidáme ještě na kostičky nakrájenou cuketu a dodusíme společně. Šťáva by měla vyjít tak hustá, že není potřeba zahušťovat moukou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.