Vepřový guláš s křenem
Bez ohledu na směrnice veřejného stravování – guláš je prostě lepší druhý den.
Suroviny:
asi 750 g vepřové plece
stejné množství cibule
3-4 lžíce sádla
mletá paprika
pepř
1 lžíce rajského protlaku
sůl
křen – čerstvý nebo sterilovaný
1 litr vývaru vepřového
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme nadrobno.
- Cibuli dáme na rozehřáté sádlo, restujeme do zlatohněda, pak poprášíme mletou paprikou a jen krátce osmahneme.
- Na tento základ dáme nakrájené maso, orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme protlak, zalijeme vývarem, aby bylo maso skoro potopené a dusíme. V průběhu dušení vývar podle potřeby doléváme.
- Dusíme do měkka, šťáva by měla přirozeně a přiměřeně zhoustnout. Pokud je příliš řídká, zahustíme ji trochou chlebové strouhanky.
- Na talíři pak porce zdobíme kopečkem strouhaného křenu nebo lžicí sterilovaného křenu. Podáváme s pečivem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.