Vepřový guláš s křenem
Bez ohledu na směrnice veřejného stravování – guláš je prostě lepší druhý den.
Suroviny:
asi 750 g vepřové plece
stejné množství cibule
3-4 lžíce sádla
mletá paprika
pepř
1 lžíce rajského protlaku
sůl
křen – čerstvý nebo sterilovaný
1 litr vývaru vepřového
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme nadrobno.
- Cibuli dáme na rozehřáté sádlo, restujeme do zlatohněda, pak poprášíme mletou paprikou a jen krátce osmahneme.
- Na tento základ dáme nakrájené maso, orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme protlak, zalijeme vývarem, aby bylo maso skoro potopené a dusíme. V průběhu dušení vývar podle potřeby doléváme.
- Dusíme do měkka, šťáva by měla přirozeně a přiměřeně zhoustnout. Pokud je příliš řídká, zahustíme ji trochou chlebové strouhanky.
- Na talíři pak porce zdobíme kopečkem strouhaného křenu nebo lžicí sterilovaného křenu. Podáváme s pečivem.
Související
-
Segedínský guláš s bramborovými noky
I když se jídlo názvem hlásí k maďarské kuchyni, je to dnes už česká klasika.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka