Segedínský guláš s bramborovými noky

I když se jídlo názvem hlásí k maďarské kuchyni, je to dnes už česká klasika.

Suroviny:

půl kg vepřového masa – ideálně směs plecka a libového bůčku

1 velká cibule

4 stroužky česneku

2-3 lžíce sádla

půl kelímku smetany na vaření nebo šlehačky

mletá paprika sladká i pálivá

1 sáček kysaného zelí

sůl

pepř

bobkový list

Postup:

  1. Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme, opepříme a opečeme, aby se maso zatáhlo.
  2. Pak poprášíme mletou paprikou (tu dlouho nerestujeme, zhořkla by), přidáme bobkový list, podlijeme horkou vodou a dusíme.
  3. Po asi čtvrthodince přidáme kysané zelí. Pokud má dlouhé nudličky, pokrájíme ho, pokud je příliš kyselé, lehce propláchneme. Necháme dusit asi 30-40 minut, až zelí a maso změkne.
  4. Nakonec přilijeme smetanu, necháme povařit, doladíme chuť solí a pepřem. Kdo má rád hustý sos, může zahustit trochou hladké mouky, rozmíchané v troše studené vody a nechá dobře provařit a teprve pak přidá smetanu.
    5. Podáváme s bramborovými noky nebo knedlíky.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.