Segedínský guláš s bramborovými noky
I když se jídlo názvem hlásí k maďarské kuchyni, je to dnes už česká klasika.
Suroviny:
půl kg vepřového masa – ideálně směs plecka a libového bůčku
1 velká cibule
4 stroužky česneku
2-3 lžíce sádla
půl kelímku smetany na vaření nebo šlehačky
mletá paprika sladká i pálivá
1 sáček kysaného zelí
sůl
pepř
bobkový list
Postup:
- Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme, opepříme a opečeme, aby se maso zatáhlo.
- Pak poprášíme mletou paprikou (tu dlouho nerestujeme, zhořkla by), přidáme bobkový list, podlijeme horkou vodou a dusíme.
- Po asi čtvrthodince přidáme kysané zelí. Pokud má dlouhé nudličky, pokrájíme ho, pokud je příliš kyselé, lehce propláchneme. Necháme dusit asi 30-40 minut, až zelí a maso změkne.
- Nakonec přilijeme smetanu, necháme povařit, doladíme chuť solí a pepřem. Kdo má rád hustý sos, může zahustit trochou hladké mouky, rozmíchané v troše studené vody a nechá dobře provařit a teprve pak přidá smetanu.
5. Podáváme s bramborovými noky nebo knedlíky.
Související
-
Guláš na způsob zvěřiny
Není zvěřina po ruce? Udělejte si guláš "jako"... Suroviny a postup:Na troše oleje zpěníme nadrobno nakrájenou 1 cibuli, rozpustíme 60 g nakrájené slaniny, vložíme ...
-
Guláš z hub a paprik
I bez masa to jde... Suroviny a postup:Na 80 g oleje zpěníme nadrobno nakrájené 2 cibule, přidáme vrchovatý talíř směsi hub nakrájených na plátky, okořeníme solí, k...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.