Segedínský guláš s bramborovými noky

I když se jídlo názvem hlásí k maďarské kuchyni, je to dnes už česká klasika.

Suroviny:

půl kg vepřového masa – ideálně směs plecka a libového bůčku

1 velká cibule

4 stroužky česneku

2-3 lžíce sádla

půl kelímku smetany na vaření nebo šlehačky

mletá paprika sladká i pálivá

1 sáček kysaného zelí

sůl

pepř

bobkový list

Postup:

  1. Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme, opepříme a opečeme, aby se maso zatáhlo.
  2. Pak poprášíme mletou paprikou (tu dlouho nerestujeme, zhořkla by), přidáme bobkový list, podlijeme horkou vodou a dusíme.
  3. Po asi čtvrthodince přidáme kysané zelí. Pokud má dlouhé nudličky, pokrájíme ho, pokud je příliš kyselé, lehce propláchneme. Necháme dusit asi 30-40 minut, až zelí a maso změkne.
  4. Nakonec přilijeme smetanu, necháme povařit, doladíme chuť solí a pepřem. Kdo má rád hustý sos, může zahustit trochou hladké mouky, rozmíchané v troše studené vody a nechá dobře provařit a teprve pak přidá smetanu.
    5. Podáváme s bramborovými noky nebo knedlíky.

Související

  • Jehněčí guláš s houbami

    Nezapomeňte na slaninu...

  • Guláš na způsob zvěřiny

    Není zvěřina po ruce? Udělejte si guláš "jako"... Suroviny a postup:Na troše oleje zpěníme nadrobno nakrájenou 1 cibuli, rozpustíme 60 g nakrájené slaniny, vložíme ...

  • Guláš z hub a paprik

    I bez masa to jde... Suroviny a postup:Na 80 g oleje zpěníme nadrobno nakrájené 2 cibule, přidáme vrchovatý talíř směsi hub nakrájených na plátky, okořeníme solí, k...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.