Segedínský guláš s bramborovými noky
I když se jídlo názvem hlásí k maďarské kuchyni, je to dnes už česká klasika.
Suroviny:
půl kg vepřového masa – ideálně směs plecka a libového bůčku
1 velká cibule
4 stroužky česneku
2-3 lžíce sádla
půl kelímku smetany na vaření nebo šlehačky
mletá paprika sladká i pálivá
1 sáček kysaného zelí
sůl
pepř
bobkový list
Postup:
- Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme, opepříme a opečeme, aby se maso zatáhlo.
- Pak poprášíme mletou paprikou (tu dlouho nerestujeme, zhořkla by), přidáme bobkový list, podlijeme horkou vodou a dusíme.
- Po asi čtvrthodince přidáme kysané zelí. Pokud má dlouhé nudličky, pokrájíme ho, pokud je příliš kyselé, lehce propláchneme. Necháme dusit asi 30-40 minut, až zelí a maso změkne.
- Nakonec přilijeme smetanu, necháme povařit, doladíme chuť solí a pepřem. Kdo má rád hustý sos, může zahustit trochou hladké mouky, rozmíchané v troše studené vody a nechá dobře provařit a teprve pak přidá smetanu.
5. Podáváme s bramborovými noky nebo knedlíky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.