Noky z brambor a dýně
Máte málo brambor i málo dýně? Zkombinujte je!
Suroviny:
400 g očištěných brambor
400 g očištěné máslové dýně
120 g polohrubé mouky
120 g hladké mouky
1 malé vejce
lžička soli
špetka muškátového oříšku
150 g anglické slaniny
parmezán podle chuti
Postup:
- Brambory i dýni oloupeme, rozkrájíme a zvlášť v osolené vodě uvaříme. Scedíme a necháme dobře vystydnout.
- Než začneme připravovat těsto, dáme do velkého hrnce vařit osolenou vodu.
- Na jemném struhadle nastrouháme brambory i dýni, přisypeme obě mouky, přidáme vejce a špetku muškátového oříšku a vypracujeme hladké těsto. Pokud se víc lepí, přidáme trošku hladké mouky.
- Těsto rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme váleček silný jako prst, odkrajujeme stejně velké špalíčky a poprášíme je hladkou moukou.
- Všechny noky najednou vhodíme do vroucí vody, zamícháme ode dna, a jakmile noky vyplavou na hladinu, necháme už jen minutu vařit a pak cedníkem vylovíme.
- Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme rozpéct, pak na pánev přihodíme uvařené noky, lehce promícháme a krátce opečeme.
- Na talíři si pak každý doplní podle chuti strouhaný parmezán.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka