Noky z brambor a dýně
Máte málo brambor i málo dýně? Zkombinujte je!
Suroviny:
400 g očištěných brambor
400 g očištěné máslové dýně
120 g polohrubé mouky
120 g hladké mouky
1 malé vejce
lžička soli
špetka muškátového oříšku
150 g anglické slaniny
parmezán podle chuti
Postup:
- Brambory i dýni oloupeme, rozkrájíme a zvlášť v osolené vodě uvaříme. Scedíme a necháme dobře vystydnout.
- Než začneme připravovat těsto, dáme do velkého hrnce vařit osolenou vodu.
- Na jemném struhadle nastrouháme brambory i dýni, přisypeme obě mouky, přidáme vejce a špetku muškátového oříšku a vypracujeme hladké těsto. Pokud se víc lepí, přidáme trošku hladké mouky.
- Těsto rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme váleček silný jako prst, odkrajujeme stejně velké špalíčky a poprášíme je hladkou moukou.
- Všechny noky najednou vhodíme do vroucí vody, zamícháme ode dna, a jakmile noky vyplavou na hladinu, necháme už jen minutu vařit a pak cedníkem vylovíme.
- Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme rozpéct, pak na pánev přihodíme uvařené noky, lehce promícháme a krátce opečeme.
- Na talíři si pak každý doplní podle chuti strouhaný parmezán.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?