Noky z brambor a dýně

Máte málo brambor i málo dýně? Zkombinujte je!

Suroviny:

400 g očištěných brambor

400 g očištěné máslové dýně

120 g polohrubé mouky

120 g hladké mouky

1 malé vejce

lžička soli

špetka muškátového oříšku

150 g anglické slaniny

parmezán podle chuti

Postup:

  1. Brambory i dýni oloupeme, rozkrájíme a zvlášť v osolené vodě uvaříme. Scedíme a necháme dobře vystydnout.
  2. Než začneme připravovat těsto, dáme do velkého hrnce vařit osolenou vodu.
  3. Na jemném struhadle nastrouháme brambory i dýni, přisypeme obě mouky, přidáme vejce a špetku muškátového oříšku a vypracujeme hladké těsto. Pokud se víc lepí, přidáme trošku hladké mouky.
  4. Těsto rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme váleček silný jako prst, odkrajujeme stejně velké špalíčky a poprášíme je hladkou moukou.
  5. Všechny noky najednou vhodíme do vroucí vody, zamícháme ode dna, a jakmile noky vyplavou na hladinu, necháme už jen minutu vařit a pak cedníkem vylovíme.
  6. Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme rozpéct, pak na pánev přihodíme uvařené noky, lehce promícháme a krátce opečeme.
  7. Na talíři si pak každý doplní podle chuti strouhaný parmezán.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?