Uzené maso s bramborovými noky
Neplést, prosím, s bramborovými knedlíky!
Suroviny:
700 g moučných brambor
1 vajíčko
160 g hrubé mouky
90 g jemné dětské krupičky
1 vrchovatá lžíce bramborového škrobu
sůl
uzené maso
cibule
sádlo
Postup:
- Uvaříme brambory ve slupce a necháme vystydnout – vaříme třeba den předem. Pak brambory oloupeme a na mrkvovém struhadle nastrouháme do mísy. Postavíme hrnec s vodou na oheň, aby se nám voda začala vařit dřív, než dokončíme přípravu noků.
- Nastrouhané brambory posypeme moukou, krupičkou a škrobem, lehce prohodíme vidličkou, přidáme vejce a osolíme. Vařečkou zpracujeme dohromady, pak na pomoučeném vále rukama dohněteme, až těsto nelepí a je vláčné. Pokud je příliš řídké, přidáme trochu mouky, je-li příliš hutné, dáme ještě třeba půl vajíčka nebo jen žloutek. Pospícháme-li, použijeme bramborové těsto v prášku.
- Z těsta pak odebíráme části, vyválíme je na válečky o průměru asi 2 cm a rozkrájíme na kousky. Hned vhazujeme do vroucí osolené vody, vaříme asi 7-8 minut – jeden nok si vylovíme a rozkrojíme na zkoušku.
- Na velké pánvi rozehřejeme sádlo, opečeme na něm dorůžova nakrájenou cibuli, pak přidáme nakrájené uzené maso a také krátce opečeme. Nakonec přidáme uvařené noky a také je necháme krátce orestovat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.