Uzené maso s bramborovými noky

Neplést, prosím, s bramborovými knedlíky!

Suroviny:

700 g moučných brambor

1 vajíčko

160 g hrubé mouky

90 g jemné dětské krupičky

1 vrchovatá lžíce bramborového škrobu

sůl

uzené maso

cibule

sádlo

Postup:

  1. Uvaříme brambory ve slupce a necháme vystydnout – vaříme třeba den předem. Pak brambory oloupeme a na mrkvovém struhadle nastrouháme do mísy. Postavíme hrnec s vodou na oheň, aby se nám voda začala vařit dřív, než dokončíme přípravu noků.
  2. Nastrouhané brambory posypeme moukou, krupičkou a škrobem, lehce prohodíme vidličkou, přidáme vejce a osolíme. Vařečkou zpracujeme dohromady, pak na pomoučeném vále rukama dohněteme, až těsto nelepí a je vláčné. Pokud je příliš řídké, přidáme trochu mouky, je-li příliš hutné, dáme ještě třeba půl vajíčka nebo jen žloutek. Pospícháme-li, použijeme bramborové těsto v prášku.
  3. Z těsta pak odebíráme části, vyválíme je na válečky o průměru asi 2 cm a rozkrájíme na kousky. Hned vhazujeme do vroucí osolené vody, vaříme asi 7-8 minut – jeden nok si vylovíme a rozkrojíme na zkoušku.
  4. Na velké pánvi rozehřejeme sádlo, opečeme na něm dorůžova nakrájenou cibuli, pak přidáme nakrájené uzené maso a také krátce opečeme. Nakonec přidáme uvařené noky a také je necháme krátce orestovat.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.