Krupicové noky
Zapomenutá příloha, která stojí za vyzkoušení.
Suroviny:
150 g krupice
tři osminy litru mléka
2 lžíce másla
3 vajíčka
sůl
případně zelená petrželka
Postup:
1. Osolené mléko přivedeme k varu a tenkým pramínkem přisypáváme krupici. Stále mícháme! Když už se těsto nelepí na stěny, vypneme oheň, přidáme máslo a promícháme. Necháme částečně vychladnout.
2. Do trochu zchladlé kaše vmícháme postupně vajíčka, případně i nasekanou zelenou petrželku a vymícháme do hladka.
3. Lžicí namáčenou ve vařící osolené vodě vykrajujeme noky, zaváříme a vaříme asi 6 minut.
4. Noky děrovanou naběračkou opatrně vyndáme, necháme okapat a podáváme jako přílohu k jemným omáčkám i k pečenému masu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.