Ghí je trvanlivější a teplotně stabilnější než obyčejné máslo

31. leden 2024

Ghí je zvláštní druh přepuštěného másla vyrobený z buvolího nebo kravského mléka. Přepuštěním se z něj odstraní voda a mléčné bílkoviny – je proto vhodné i pro osoby trpící intolerancí na laktózu.

Jednou z hlavních výhod ghí je tzv. vysoký kouřový bod – je to 250°C. Při restování a smažení se proto nepřepaluje a nevznikají z něj škodlivé látky.

Ghí vydrží při pokojové teplotě i tři měsíce, v lednici pak ještě déle.

Můžete ho použít k zjemnění pokrmů nebo jako přísadu do sladkých moučníků. Jídlu dodá příjemnou oříškovou vůni a krémovost.

Ghí k nám sice proniklo z Indie, kde si ho cení jako elixíru života, ve skutečnosti si ale i u nás dříve každá babička přepouštěla máslo, aby déle vydrželo, a aby se na něm dobře smažilo, takže je to vlastně stará věc.

Přepuštěné máslo si vyrobíte sami zcela snadno. Dejte máslo do hrnce a nechte rozpustit. Přiveďte k varu, a když začne bublat, stáhněte teplotu vařiče na minimum, aby máslo jen lehce probublávalo. Začne se tvořit pěna a na dně hrnce sraženina, bílkoviny. Táhněte, až má máslo zlatavou barvu a skončí pukavý zvuk. Z povrchu odeberte pěnu, máslo přeceďte přes plátýnko a hotovo.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Aktin.cz , Google.com , kitchenette.cz
Spustit audio

Související