Ghí je trvanlivější a teplotně stabilnější než obyčejné máslo
Ghí je zvláštní druh přepuštěného másla vyrobený z buvolího nebo kravského mléka. Přepuštěním se z něj odstraní voda a mléčné bílkoviny – je proto vhodné i pro osoby trpící intolerancí na laktózu.
Jednou z hlavních výhod ghí je tzv. vysoký kouřový bod – je to 250°C. Při restování a smažení se proto nepřepaluje a nevznikají z něj škodlivé látky.
Ghí vydrží při pokojové teplotě i tři měsíce, v lednici pak ještě déle.
Můžete ho použít k zjemnění pokrmů nebo jako přísadu do sladkých moučníků. Jídlu dodá příjemnou oříškovou vůni a krémovost.
Ghí k nám sice proniklo z Indie, kde si ho cení jako elixíru života, ve skutečnosti si ale i u nás dříve každá babička přepouštěla máslo, aby déle vydrželo, a aby se na něm dobře smažilo, takže je to vlastně stará věc.
Přepuštěné máslo si vyrobíte sami zcela snadno. Dejte máslo do hrnce a nechte rozpustit. Přiveďte k varu, a když začne bublat, stáhněte teplotu vařiče na minimum, aby máslo jen lehce probublávalo. Začne se tvořit pěna a na dně hrnce sraženina, bílkoviny. Táhněte, až má máslo zlatavou barvu a skončí pukavý zvuk. Z povrchu odeberte pěnu, máslo přeceďte přes plátýnko a hotovo.
Související
-
Víte, kdy použít máslo a kdy margarín? Do jakého pečiva patří olej a kam sádlo?
Není jedno, jaký tuk používáme při přípravě pečiva. Proto, když zaměníme tuk z receptu za tuk jiný, nemusí to dopadnout pro naše chuťové buňky zrovna dobře!
-
Máslo, skořice, citrón, tvaroh... Jací jsou další pomocníci při bolestech v krku?
Když nás trápí nějaké zdravotní potíže, běžíme do lékárny pro prášek, kapky nebo mast. Naše prababičky jen otevřely spíž. Tam se vždycky našlo něco, co přineslo úle...
-
„Máslo je v cukroví nenahraditelné,“ říká Roman Sejval z mostecké hotelové školy Bukaschool
Přestože v receptech, které si přinesl do studia, byla jako možnost napsaná i Hera, dává Roman Sejval z mostecké hotelové školy Bukaschool jednoznačně přednost máslu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.