Víte, kdy použít máslo a kdy margarín? Do jakého pečiva patří olej a kam sádlo?

9. prosinec 2015
Jak správně nakupovat

Není jedno, jaký tuk používáme při přípravě pečiva. Proto, když zaměníme tuk z receptu za tuk jiný, nemusí to dopadnout pro naše chuťové buňky zrovna dobře!

Velmi častou chybou je záměna margarínu na pečení s margarínem na smažení… Hloupé přehlednutí, které ale k získání zlaté vařečky nepovede. Jejda, v receptu stojí margarín, ale v naší lednici je jak na potvoru jenom máslo. Venku prší, psa by nevyhnal. No co, tuk jako tuk, šup tam s ním. Chyba! Někdy to sice vyjde, ale většinou se potvrdí rčení „za stálého míchání vyléváme do záchodu..“ Proč?

„Každý tuk nebo olej má jiné vlastnosti, které se potom podílí na vlastnostech finálního výrobku. Například vánočku můžeme vyrobit z margarínu, másla, nebo s použitím oleje. S použitím másla bude vánočka vonět krásně po másle, pokud použijete margarín nebo olej, tak ten tuk tam bude nevýrazný“, říká Ing. Miroslav Kubín, výrobní ředitel pekárny a cukrárny INPEKO, s. r. o.

Zjednodušeně se dá říct, že olej se používá při výrobě běžného pečiva, jako jsou rohlíky nebo housky. Margaríny na pečení jsou vhodné do všech druhů trvanlivého pečiva a máslo je zas žádoucí tam, kde stojíme o krásnou vůni pečiva. Hodí se proto do jemného pečiva, jako jsou cukrářské výrobky.

Domácí sádlo

Dobrým příkladem, proč tuky nezaměňovat, je použití oleje. Do koblih je prima, ale linecké z něj neuděláte.

Čtěte informace na obalech!

Když budete kupovat tuk na pečení, leccos vám napoví údaje na obale. Zjistíte, jestli se jedná o živočišný nebo rostlinný tuk, případně jestli je rostlinný tuk jednodruhový nebo směsí více druhů. Připomínat vám, abyste pokaždé kontrolovali trvanlivost tuku, asi není třeba.

Zajímavost: když dnes koupíte máslo, kterému zítra končí trvanlivost, a upečete z něj pečivo, nemusíte toto pečivo do zítřka sníst. Trvanlivost uvedená na obale tuku znamená jen dobu, po kterou výrobce ručí za to, že tuk je v pořádku. Trvanlivost upečeného výrobku, například vánočky, může být třeba 14 dní od upečení.

Podle toho, kolik je v másle tuku, rozlišujeme přepuštěné máslo, čerstvé máslo a máslo s nižším obsahem tuku. Přepuštěné máslo obsahuje zhruba 99 % máselného tuku, čerstvé máslo 80 % tuku a u másla se sníženým obsahem tuku je to od dvaceti do šedesáti procent tuku. Na pečení je nejlepší čerstvé nebo stolní máslo, ale například přepuštěné máslo se používá při výrobě máslových croissantů.

Tuky na pečení pečiva ale nejsou jen oleje, margaríny a másla. Na škvarkových plackách nebo karlovarském rohlíku, do kterých se přidává sádlo, byste si nějak pochutnali!

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.