„Máslo je v cukroví nenahraditelné,“ říká Roman Sejval z mostecké hotelové školy Bukaschool
Přestože v receptech, které si přinesl do studia, byla jako možnost napsaná i Hera, sám učitel technologie přípravy pokrmů z mostecké hotelové školy Bukaschool Roman Sejval dává jednoznačně přednost máslu.
„Je vždycky stejné. Má a musí mít 82 procent tuku. Na to se můžete spolehnout, a díky tomu se těsto pokaždé chová stejně. A navíc ta chuť!“
Mezi nejtradičnější druhy českého vánočního cukroví podle něj patří určitě linecké, vanilkové rohlíčky a pracny. A právě na ně nám tu nechal recept. Tak se zkuste inspirovat u mistra. Respektive u jeho maminky, protože i učitel vaření nedá dopustit na domácí recepty od maminky.
Linecké – 450 g polohrubé mouky, 250g másla, 150g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva (nemusí být), vejce, sůl a vanilkový cukr.
Vanilkové rohlíčky – 400g hladké mouky, 150 g, mletých ořechů, 120 g moučkového cukru, 250 g másla, 1 žloutek, vanilka, nechat odležet jen krátce, po upečení ještě horké obalovat ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Pracny – 300g hladké mouky, 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 120 g mletých ořechů, skořice, zázvor, anýz, kakao případně vanilka.
Jako bonus ještě přidáváme recept na zdravé vánoční rohlíčky od posluchačky z Prahy. Tak, a můžete si vybírat. Přejeme krásné Vánoce a pohodový zbytek roku 2018!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.