Francouzská svíčková
Suroviny: Hovězí svíčková, 2 cibule, 2 mrkve, 2 lžičky tymiánu, máslo, anglická slanina, 3 lžíce vinného octa, pepř, sůl, bobkový list, nové koření, šlehačka a zakysaná smetana.
Postup: Hovězí maso nakrájíme na kostky, očištěnou cibuli a mrkev nakrájíme na tenká kolečka. Uděláme si lák – do vody dáme vinný ocet, tymián, bobkový list, nové koření, pepř a nakrájenou cibuli s mrkví. Do takto připraveného láku naložíme maso minimálně na 24 hodin. Na másle zpěníme anglickou slaninu. Maso vyjmeme z láku, osušíme, cibuli a mrkev také vyjmeme. Zbytek nálevu dáme vařit. Ke zpěněné slanině přidáme cibulku, osmažíme, přidáme mrkev a nakonec orestujeme maso ze všech stran. Potom maso dusíme za občasného promíchání. Když se lák zpola vyvaří, zalijeme jím maso a dál dusíme 2-3 hodiny. Když je maso měkké a zelenina rozvařená přidáme šlehačku, kysanou smetanu, dochutíme, když je potřeba tak zahustíme hladkou moukou.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.