Francouzská svíčková
Suroviny: Hovězí svíčková, 2 cibule, 2 mrkve, 2 lžičky tymiánu, máslo, anglická slanina, 3 lžíce vinného octa, pepř, sůl, bobkový list, nové koření, šlehačka a zakysaná smetana.
Postup: Hovězí maso nakrájíme na kostky, očištěnou cibuli a mrkev nakrájíme na tenká kolečka. Uděláme si lák – do vody dáme vinný ocet, tymián, bobkový list, nové koření, pepř a nakrájenou cibuli s mrkví. Do takto připraveného láku naložíme maso minimálně na 24 hodin. Na másle zpěníme anglickou slaninu. Maso vyjmeme z láku, osušíme, cibuli a mrkev také vyjmeme. Zbytek nálevu dáme vařit. Ke zpěněné slanině přidáme cibulku, osmažíme, přidáme mrkev a nakonec orestujeme maso ze všech stran. Potom maso dusíme za občasného promíchání. Když se lák zpola vyvaří, zalijeme jím maso a dál dusíme 2-3 hodiny. Když je maso měkké a zelenina rozvařená přidáme šlehačku, kysanou smetanu, dochutíme, když je potřeba tak zahustíme hladkou moukou.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.