Dobrý včelař by měl zkontrolovat, kolik mají včely po zimě zásob krmení

14. duben 2018

Počasí v zimě a na samém začátku jara má vliv na to, kolik včelstev přežije a v jaké kondici včely budou.

„Zazimovával jsem kolem padesáti včelstev a teď mám o pět méně. To je deset procent přirozeného úbytku je ještě celkem slušné,“ popisuje zkušený včelař z Litoměřicka Vladislav Andrš.

Jak dopadli ostatní včelaři v okolí, je podle něj ještě brzy.  Může za to nestandardní  konec zimy. „Oteplilo se, včely vylétly, všichni jsme si mysleli, že bude teplo, a pak je zase počasí zahnalo zpátky,“ popisuje.

U včel, které se příliš brzy probudily, byla proto větší spotřeba zásob krmení.  Teď už jim nemusejí žádné zbývat. Přesto si Vladislav Andrš myslí, že by letošní rok mohl dopadnout lépe než ten loňský.

„Proto je důležité, aby si včelaři udělali kontrolu a případně jim krmení přidali,“ doporučuje.  Už se ho prý méně zkušení včelaři ptali, proč jejich včely uhynuly – pokud měly hlavičky zalezlé v buňkách, znamená to, že hladověly.

Dobrý včelař by měl mít v zásobě schované rezervní plástve s medem. Druhá možnost je přidání medo-cukrového těsta, které se vyrábí z moučkového cukru a medu a které jim nahradí přirozenou potravu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.