Včelaři v Ústeckém kraji se obávají nákazy moru včelího plodu

9. březen 2018 14:00

Včelaři v Ústeckém kraji bojují s nákazou moru včelího plodu. Za rok 2017 zaznamenali veterináři 16 ohnisek tohoto onemocnění.

Podle Lenky Hanušové z Krajské veterinární správy med produkovaný nakaženým včelstvem člověku neublíží: „Na člověka tato nemoc přenosná není. Med mohou lidé konzumovat, ale nesmí se používat pro krmení dalších včel a včelstev.“

Podle krajské veterinární správy mohou za šíření choroby hlavně nezodpovědní včelaři, kteří používají znečištěné pomůcky, kterými se nákaza přenáší. Lidé ze Spolku Krušnohorských včelařů si myslí, že je problém složitější.

Včely jsou podle nich mnohem méně odolné než před lety. Může za to jejich vysoký počet, se kterým souvisí nedostatek potravy, a tím i slabší kondice včelstev. Před 30 lety existovaly normy, které udávaly počet chovaných včelstev na hektar, podle místa a konkrétní plodiny. Podle Petra Táborského jsou dnes už neplatné normy překračovány: „Na některých místech hlásí 50% někde až 100% převčelení.“

K tomu, aby mohl včelař prodávat med ze svých zásob, musí mít platnou včelařskou registraci. Nikdo ale nekontroluje, jestli například na farmářských trzích neprodává med, který dovezl z ciziny, nebo med, který je přichucen přísadami. Běžný spotřebitel to přitom nemá šanci poznat.

„Dělali jsme test – vzali jsme kvalitní medy, mezi ně jsme zamíchali vzorky falšovaných medů, a nechávali jsme to lidi ochutnávat, aby to obodovali, a ty falšované většinou vyhrávaly,“ konstatuje Petr Táborský ze Spolku Krušnohorských včelařů.

Při koupi medu by se tak měli lidé zaměřit na jeho původ a chuť, která u pravého medu nemusí být vždy výrazná.

autor: jbe
Spustit audio

Související