Vytočením medu práce včelaře nekončí. I v zimě je stále co dělat

6. leden 2018

Rozhodně to není tak, že by získáním medu upadlo všechno včelaři od ruky a na jaře si zase vzpomněl, že má včely, vysvětluje včelař z Benešova nad Ploučnicí Jiří Chodora.

„V zimě se upravují rámečky, zaváří mezistěny, opravují se medníky, taví se vosk,“ popisuje včelař to nejzákladnější s tím, že vosk někteří včelaři netaví, což je podle něj škoda, protože se jedná o surovinu zadarmo. Včelař pak ušetří, protože vosk může dát jako protihodnotu, když kupuje nové voskové mezistěny.

Každou sezonu musí včelař starší rámky, do kterých včely snášejí med a vychovávají nové včely, vzít, vydesinfikovat a vyvařit, aby se zbavily veškerých bakterií. Pak se do nich musejí navařit nové mezistěny.

Práce včelaře vytočením medu nekončí

Zimní práce si může včelař rozložit do celého zimního období. Největší zápřah ho totiž čeká od května do konce srpna, kde se nesmí s péčí o včelstva zpozdit, aby dosáhl nějakého výsledku.

Ani samotné včely v prosinci nezahálejí. „Matka se připravuje, aby na jaře mohla začít klást vajíčka, a všechny ostatní se o ni starají, dělají teplo, aby nezahynula,“ vysvětluje tajemství zimního úlu Jiří Chodora.

Do včelína se také nesmějí dostat například hryzci nebo ptáci, kteří by včely mohli vyklovat.

K zimním pracím včelaře patří také léčení včel a povinné odběry vzorků z každého včelstva - ty putují do laboratoří a včelař tak nemusí hádat, jak na tom zdravotně jeho včelstva jsou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.