Dereley
Suroviny: Na těsto: 400 g mouky, 2 vejce, špetka soli. Na náplň: 250 g povidel, 1 vaječný bílek. Na podávání: 100 g strouhanky, 100 g másla, drcená skořice a cukr.
Postup: Na pracovní desce obvyklým způsobem uhněteme rukama směs mouky, vajíček a soli, až je hladké, elastické a tuhé tak, jak má správné nudlové těsto být. Z těsta vytvoříme kouli a necháme je odpočívat 60 minut zakryté vlhkým plátnem. Odpočinuté těsto vyválíme na pracovním stole na tenký plát. Pracujeme rychle, aby těsto příliš nevyschlo! Polovinu plátu těsta zakryjeme plátnem (kuchyňskou utěrkou či ubrusem) a na druhou odkrytou polovinu lžičkou v pravidelných intervalech dávkujeme povidla do přiměřeně velkých hromádek od sebe vzdálených asi 4 cm. V hrnečku smícháme 2 lžičky vody s vaječným bílkem a rozšleháme směs vidličkou. Bílkovou směsí potřeme volné těsto mezi hromádkami povidel. Z přikryté poloviny plátu sejmeme plátno a tímto plátem přeložíme hromádky povidel rozmístěné na druhé polovině těsta ( - jako když zavřeme knihu). Těsto vrchního plátu pevně přitlačujeme mezi kopečky povidel, aby se v tomto místě těsta dobře spojila. Pak nožem, sekáčkem nebo rádlem oddělíme jednotlivé čtverce těsta s náplní na samostatné povidlové taštičky - "derelye". Ty vaříme ve vroucí vodě v nezakrytém hrnci asi 10 minut. Mezitím osmahneme na másle strouhanku dozlatova. Když jsou taštičky uvařené, přemístíme po odkapání na děrované naběračce do pánve s osmahnutou strouhankou. Pánví pečlivě třeseme (nemícháme!), aby strouhanka zcela obalila celý objem taštiček. Dereley podáváme horké a posypané směsí cukru a skořice.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.