Zázvorový nápoj podle Moniky Kubátové
Pro chuť i pro zdraví.
Suroviny:
400 g oloupaného zázvoru
3 citrony
400 g cukru – půl na půl bílý a hnědý (i více)
2 kousky skořice vcelku
8-10 hřebíčků
1 a čtvrt litru vody
Postup:
- Ve vodě svaříme cukr, skořici a hřebíčky – vaříme 10-15 minut.
- Odstavíme z ohně, přidáme omyté a na kolečka nakrájené dva citrony i s kůrou a nadrobno nakrájený zázvor. Už nevaříme, necháme 24 hodin louhovat.
- Druhý den přivedeme nálev k varu, ihned odstavíme a vymačkáme do něj třetí citron, necháme vystydnout.
- Slijeme do skleněné láhve, uchováváme v lednici. Dáváme 1 lžíci na hrnek čaje nebo zalijeme jen vodou.
Související
-
Zázvor vás prohřeje, pomůže od bolesti a má i afrodiziakální účinky
Kdysi dávno přivezli féničtí mořeplavci přes Indický oceán a Jižní Čínské moře zázvor do Evropy. Dnes se pěstuje všude. Víte třeba, že slovensky se zázvor řekne ďumbier?
-
Hovězí na zázvoru
Z čerstvého zázvoru teď vaříme hlavně čaj proti nachlazení, ale zkuste i něco z babiččiny kuchyně!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.