Zázvorový nápoj podle Moniky Kubátové
Pro chuť i pro zdraví.
Suroviny:
400 g oloupaného zázvoru
3 citrony
400 g cukru – půl na půl bílý a hnědý (i více)
2 kousky skořice vcelku
8-10 hřebíčků
1 a čtvrt litru vody
Postup:
- Ve vodě svaříme cukr, skořici a hřebíčky – vaříme 10-15 minut.
- Odstavíme z ohně, přidáme omyté a na kolečka nakrájené dva citrony i s kůrou a nadrobno nakrájený zázvor. Už nevaříme, necháme 24 hodin louhovat.
- Druhý den přivedeme nálev k varu, ihned odstavíme a vymačkáme do něj třetí citron, necháme vystydnout.
- Slijeme do skleněné láhve, uchováváme v lednici. Dáváme 1 lžíci na hrnek čaje nebo zalijeme jen vodou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.