Zázvorový nápoj podle Moniky Kubátové

Pro chuť i pro zdraví.

Suroviny:

400 g oloupaného zázvoru

3 citrony

400 g cukru – půl na půl bílý a hnědý (i více)

2 kousky skořice vcelku

8-10 hřebíčků

1 a čtvrt litru vody

Postup:

  1. Ve vodě svaříme cukr, skořici a hřebíčky – vaříme 10-15 minut.
  2. Odstavíme z ohně, přidáme omyté a na kolečka nakrájené dva citrony i s kůrou a nadrobno nakrájený zázvor. Už nevaříme, necháme 24 hodin louhovat.
  3. Druhý den přivedeme nálev k varu, ihned odstavíme a vymačkáme do něj třetí citron, necháme vystydnout.
  4. Slijeme do skleněné láhve, uchováváme v lednici. Dáváme 1 lžíci na hrnek čaje nebo zalijeme jen vodou.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.