Závin s jablky a marcipánem

Suroviny: 450g mraženého listového těsta, 750g kyselých jablek, 1 balíček rozinek, trocha rumu, 100g nasekaných lískových oříšků, 2 balíčky vanilkového cukru, lžička skořice, 200g marcipánové hmoty a 1 vejce.

Postup: Těsto necháme na pomoučeném válu rozmrazit. Oloupaná jablka nakrájíme ne velmi tenké plátky, smícháme je s rozinkami ( které jsme namočili v rumu), s oříšky, vanilkovým cukrem a se skořicí. Marcipánovou hmotu si nahrubo nastrouháme. Rozmražené těsto vyválíme na plát, kousek těsta si schováme. Rozložíme na něj jablkovou náplň asi tak 2cm od krajů, na náplň dáme nastrouhaný marcipán, zavineme, okraje přitiskneme. Těsto které jsme si dali zvlášť vyválíme, rádýlkem ho nakrájíme na cm pásky. Závin potřeme žloutkem a na něj naklademe pásky do tvaru mřížky a potřeme to bílkem. Plech si vyložíme pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.