Žampiony s nivou + bonus

Suroviny: Žampiony, niva, vejce, mouka, strouhanka, cibule a koření dle chuti.

Postup: Od žampionů oddělíme nohu a hlavičku naplníme strouhanou nivou, můžeme jako náplň udělat i směs z nastrouhané nivy, nasekaných žampiónových nožiček a nasekané cibule. Naplněné kloboučky obalíme v troj obalu a usmažíme. Výborný je k tomu špenátový dresink ( nasekaný špenát a majonéza smíchaná v poměru 1:1 s kysanou smetanou, sůl, pažitka).

Bonus
Žampionům střední velikosti vyřízneme nožičky a každou hlavu obalíme plátkem slaniny. Dovnitř vložíme pár kostiček sýra rokfór nebo nivy. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů. Mezitím na pánvi vyškvaříme na drobné kostičky nasekané plátky slaniny,na kterých orestujeme strouhanku. Vznikne strouhanková posypka, kterou zasypeme žampiony a v troubě dopečeme.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.