Vyzkoušejte kváskový chléb – prospějete svému zdraví
Není chleba jako chleba. Pojídáním jednoho do sebe dostanete jen prázdné kalorie, jiný naopak velmi prospěje vašemu zdraví.
Vše záleží na tom, jaký chléb si vyberete. Chléb z bílé mouky vykynutý díky droždí, to jsou opravdu jen prázdné kalorie. Kváskový chléb, to už je jiná...
Kvásek obsahuje bakterie mléčného kvašení, které obsahují probiotika a prebiotika, tolik důležitá pro správné fungování střev – centra imunity.
Živé kvasnice v kvásku působí jako přírodní konzervant. Kváskový chléb vám proto jen tak nezplesniví. Zabalený v plátně vydrží v bezvadném stavu i 10 dní, pak prostě ztvrdne.
Pokud je váš kváskový bochník z celozrnné žitné mouky, je v něm vysoký obsah sacharidů, vlákniny, železa, hořčíku, manganu, draslíku, zinku a dokonce i vitamínů B, C a také antioxidantů.
Dva krajíčky celozrnného kváskového chleba vás skvěle zasytí. Kvašení, fermentace pomůže natrávit všechny složité a nestravitelné látky, které obilí obsahuje. To běžné pečivo z droždí neumí. Tím pádem je kváskový chléb opravdu dobře stravitelný.
Čerstvý křupavý kváskový chléb má jedinečné chlebové aroma a trošku nakyslou chuť. Zamilujete si ji a jiný chleba už chtít nebudete. A jestli si pořídíte bochník větší a už předem budete vědět, že ho nesníte, klidně si půlku zmrazte.
Související
-
Chleba s konopným semínkem
Konopná semínka obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jsou tak kompletním zdrojem bílkovin.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka