Vyzkoušejte kváskový chléb – prospějete svému zdraví
Není chleba jako chleba. Pojídáním jednoho do sebe dostanete jen prázdné kalorie, jiný naopak velmi prospěje vašemu zdraví.
Vše záleží na tom, jaký chléb si vyberete. Chléb z bílé mouky vykynutý díky droždí, to jsou opravdu jen prázdné kalorie. Kváskový chléb, to už je jiná...
Kvásek obsahuje bakterie mléčného kvašení, které obsahují probiotika a prebiotika, tolik důležitá pro správné fungování střev – centra imunity.
Živé kvasnice v kvásku působí jako přírodní konzervant. Kváskový chléb vám proto jen tak nezplesniví. Zabalený v plátně vydrží v bezvadném stavu i 10 dní, pak prostě ztvrdne.
Pokud je váš kváskový bochník z celozrnné žitné mouky, je v něm vysoký obsah sacharidů, vlákniny, železa, hořčíku, manganu, draslíku, zinku a dokonce i vitamínů B, C a také antioxidantů.
Dva krajíčky celozrnného kváskového chleba vás skvěle zasytí. Kvašení, fermentace pomůže natrávit všechny složité a nestravitelné látky, které obilí obsahuje. To běžné pečivo z droždí neumí. Tím pádem je kváskový chléb opravdu dobře stravitelný.
Čerstvý křupavý kváskový chléb má jedinečné chlebové aroma a trošku nakyslou chuť. Zamilujete si ji a jiný chleba už chtít nebudete. A jestli si pořídíte bochník větší a už předem budete vědět, že ho nesníte, klidně si půlku zmrazte.
Související
-
Chleba s konopným semínkem
Konopná semínka obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jsou tak kompletním zdrojem bílkovin.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.