Vyzkoušejte kváskový chléb – prospějete svému zdraví

13. září 2023

Není chleba jako chleba. Pojídáním jednoho do sebe dostanete jen prázdné kalorie, jiný naopak velmi prospěje vašemu zdraví.

Vše záleží na tom, jaký chléb si vyberete. Chléb z bílé mouky vykynutý díky droždí, to jsou opravdu jen prázdné kalorie. Kváskový chléb, to už je jiná...

Kvásek obsahuje bakterie mléčného kvašení, které obsahují probiotika a prebiotika, tolik důležitá pro správné fungování střev – centra imunity.

Živé kvasnice v kvásku působí jako přírodní konzervant. Kváskový chléb vám proto jen tak nezplesniví. Zabalený v plátně vydrží v bezvadném stavu i 10 dní, pak prostě ztvrdne.

Pokud je váš kváskový bochník z celozrnné žitné mouky, je v něm vysoký obsah sacharidů, vlákniny, železa, hořčíku, manganu, draslíku, zinku a dokonce i vitamínů B, C a také antioxidantů.

Dva krajíčky celozrnného kváskového chleba vás skvěle zasytí. Kvašení, fermentace pomůže natrávit všechny složité a nestravitelné látky, které obilí obsahuje. To běžné pečivo z droždí neumí. Tím pádem je kváskový chléb opravdu dobře stravitelný.

Čerstvý křupavý kváskový chléb má jedinečné chlebové aroma a trošku nakyslou chuť. Zamilujete si ji a jiný chleba už chtít nebudete. A jestli si pořídíte bochník větší a už předem budete vědět, že ho nesníte, klidně si půlku zmrazte.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Google.com , superkvasaci.cz , schaer.com
Spustit audio

Související