Bramborový chleba

Brambora zajistí vláčnost.

Ingredience
  • 1 středně velká vařená vystydlá brambora
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
  • půl hrnku celozrnné žitné mouky
  • půl hrnku hladké pšeničné mouky
  • 2 kávové lžičky soli
  • 2 kávové lžičky kmínu
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 hrnek vlažné vody, případně 2-3 lžíce vody navíc, celozrnná mouka víc „pije“

Postup:

  1. Smícháme mouky s droždím, přidáme sůl a kmín a nastrouháme k moukám uvařenou studenou bramboru.
  2. Zalijeme vlažnou vodou a dobře propracujeme těsto.
  3. Necháme v teple hodinu kynout.
  4. Přemístíme do silikonové formy nebo vytvarujeme bochníček a vložíme do trouby předehřáté na 190-200 stupňů. Vložíme také plecháček s vodou, která zvlhčuje prostředí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.