Výpečky s knedlíkem a zelím
Po tomhle jídle si dopřejte svižnou procházku, aby se na vás jouly nevhodně neuchytily.
Ingredience
- asi 600 g vepřového bůčku s kůží
- 1 větší cibule
- 2-3 stroužky česneku
- sádlo
- sůl
- kmín
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky a promneme se solí a necháme odpočinout.
- Mezitím v pekáči na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme plátky česneku, kmín a nakonec vložíme prosolené maso a pěkně ze všech stran ho opečeme, aby se zatáhlo.
- Podlijeme horkou vodou – asi čtvrt litr by měl stačit. Zakryjeme, v troubě pečeme na 190-200 stupňů asi hodinu a půl. Kontrolujeme tekutinu, promícháme a v případě potřeby dolijeme trochu horké vody.
- Pak odklopíme a ještě asi půlhodiny dopékáme. Napečený výpek ze stěn pekáče seškrabujeme do šťávy.
- Podáváme se zelím a kynutým knedlíkem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.