Výpečky s kedlubnovým zelím
Nestárnoucí klasika.
Ingredience
- 600 g vepřového bůčku nebo prorostlé krkovice
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- na zelí: 2-3 kedlubny, 1 větší cibule, sůl, kmín, ocet, cukr a kousek másla
Postup:
- Maso nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme.
- Maso dáme do pekáče, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, trošku podlijeme a zakryjeme.
- Dáme do trouby a při zhruba 150 stupních pečeme asi 2 hodiny.
- Pak pekáč odkryjeme, obsah promícháme, teplotu zvýšíme na 190-200 stupňů a dopékáme, až je maso pěkně vypečené. Občas promícháme.
- Kedlubny oloupeme, nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky a dáme do hrnce. Přidáme sůl, kmín, zalijeme vodou a uvaříme ne úplně do měkka.
- Cibuli nakrájíme, větší půlku osmahneme do růžova na másle a pak společně s neosmaženou cibulí vmícháme do ocezeného kedlubnového zelí.
- Dochutíme octem a cukrem. Na talíř urovnáme výpečky, bramborové knedlíky a zelí.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.