Výpečky s kedlubnovým zelím

Nestárnoucí klasika. 

Ingredience
  • 600 g vepřového bůčku nebo prorostlé krkovice
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • na zelí: 2-3 kedlubny, 1 větší cibule, sůl, kmín, ocet, cukr a kousek másla

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme.
  2. Maso dáme do pekáče, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, trošku podlijeme a zakryjeme.
  3. Dáme do trouby a při zhruba 150 stupních pečeme asi 2 hodiny.
  4. Pak pekáč odkryjeme, obsah promícháme, teplotu zvýšíme na 190-200 stupňů a dopékáme, až je maso pěkně vypečené. Občas promícháme.
  5. Kedlubny oloupeme, nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky a dáme do hrnce. Přidáme sůl, kmín, zalijeme vodou a uvaříme ne úplně do měkka.
  6. Cibuli nakrájíme, větší půlku osmahneme do růžova na másle a pak společně s neosmaženou cibulí vmícháme do ocezeného kedlubnového zelí.
  7. Dochutíme octem a cukrem. Na talíř urovnáme výpečky, bramborové knedlíky a zelí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.