Výpečky s červeným zelím

Odlehčená variace na českou klasiku.

Ingredience
  • 600 g bůčku nebo krkovice
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl, případně pepř
  • červené zelí, 1 větší cibule, kmín, 2 lžíce sádla nebo másla, ocet, cukr
  • nové brambory

Postup:

  1. Maso nakrájíme na menší kostky a rovnou na pekáči promícháme s nakrájenou cibulí, plátky česneku, solí a pepřem. Mírně podlijeme, zakryjeme a dáme do střední trouby zvolna péct klidně na 2 hodiny.
  2. Mezitím připravíme zelí a uvaříme nové brambory.
  3. Zelí očistíme a nakrájíme na nudličky, vložíme do hrnce, osolíme, okmínujeme, zalijeme vodu a uvaříme – ne úplně do měkka, je lepší, když ještě trochu chrupne.
  4. Jednu nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova na sádle nebo másle, druhou jen nakrájíme. Uvařené zelí ocedíme, vmícháme do něj obě cibule, podle chuti dosolíme, chuť vyladíme troškou cukru a octa.
  5. Maso po dvou hodinách odkryjeme, promícháme a dál pečeme nezakryté, hlídáme výpek a občas ještě promícháme, aby se maso opeklo do zlatova ze všech stran.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.