Vepřové v kávové omáčce
Suroviny: 1 vepřová panenka, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletá pálivá paprika (chilli paprika), směs zeleniny na přílohu, 75 g másla, 250 ml mléka, 2 lžíce silné vařené kávy, lžíce škrobu, koření podle chuti.
Postup: Vepřovou panenku nakrájíme na dva centimetry silné plátky a zprudka ji opečeme na pánvi, z každé strany přibližně tři minuty. Po vyjmutí z pánve maso okamžitě osolíme, poprášíme pálivou paprikou a uložíme do tepla, aby mezitím nevychladla. Ideální je dát maso do pekáčku a do trouby vyhřáté jen na padesát stupňů Celsia. Ve šťávě, která zbyla po smažení na pánvi, ohřejeme zeleninu. Velmi krátce a zlehka, aby se prohřála, ale nevysušila. V menším hrnci (nejlépe s teflonovým povrchem) rozehřejeme máslo, přidáme škrob a opatrně přiléváme mléko. Vzniklou bílou omáčku (bešamel) osolíme a přidáme pálivou papriku. Nakonec přidáme kávový extrakt zředěný v deci horké vody a dochutíme kořenící směsí. Podáváme s brambory.
DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.