Vepřové s křenem a anglickou slaninou

Suroviny se báječně doplňují.

Ingredience
  • 1 kg vepřové pečeně vcelku
  • asi 50 g plátků anglické slaniny
  • křen – čerstvý nebo sterilovaný, výborný je křen sterilovaný smetanový
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • sůl

Postup:

  1. Maso nakrojíme na plátky, ale nedokrojíme. Osolíme a jednotlivé zářezy namažeme křenem a vložíme plátek anglické slaniny.
  2. Takhle připravené maso propíchneme naostřenými špejlemi proti sobě, aby se zářezy při pečení nerozlézaly.
  3. Na dno pekáče dáme sádlo, rozpustíme ho, přidáme nakrájenou cibuli, na ni maso, podlijeme a zapečeme při 190 stupních. Po asi 20 minutách dopékáme do měkka při 150 stupních.
  4. Přílohu volíme podle chuti – brambory, bramborový knedlík...

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.