Vepřové s křenem a anglickou slaninou
Suroviny se báječně doplňují.
Ingredience
- 1 kg vepřové pečeně vcelku
- asi 50 g plátků anglické slaniny
- křen – čerstvý nebo sterilovaný, výborný je křen sterilovaný smetanový
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- sůl
Postup:
- Maso nakrojíme na plátky, ale nedokrojíme. Osolíme a jednotlivé zářezy namažeme křenem a vložíme plátek anglické slaniny.
- Takhle připravené maso propíchneme naostřenými špejlemi proti sobě, aby se zářezy při pečení nerozlézaly.
- Na dno pekáče dáme sádlo, rozpustíme ho, přidáme nakrájenou cibuli, na ni maso, podlijeme a zapečeme při 190 stupních. Po asi 20 minutách dopékáme do měkka při 150 stupních.
- Přílohu volíme podle chuti – brambory, bramborový knedlík...
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.