Vepřové se šípkovou

Kančí není běžně dostupné, ale vepře ulovíte v každém řeznictví.

Ingredience
  • 4 plátky z kýty (cca po 150 g )
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 100 g anglické slaniny
  • 1-2 mrkve
  • 1 petržel
  • kus celeru
  • 4 kuličky nového koření
  • 2-3 lžíce šípkové marmelády
  • citronová šťáva
  • sůl

Postup:

  1. Plátky masa na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme.
  2. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, opečeme na tom plátky masa, přidáme nakrájenou anglickou slaninu a 4 nová koření, podlijeme horkou vodou a dusíme skoro do měkka.
  3. Přidáme očištěnou nakrájenou kořenovou zeleninu, podle potřeby přilijeme vodu a dodusíme.
  4. Maso dáme na teplý talíř, vylovíme nová koření a zeleninu i s anglickou slaninou rozmixujeme, omáčka se pěkně zahustí.
  5. Na závěr přidáme šípkovou marmeládu, pokud je tužší, raději ji předem rozmícháme v troše vody. Necháme přejít var a chuť doladíme citronovou šťávou.
  6. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými noky.

Související