Vepřové se šípkovou
Kančí není běžně dostupné, ale vepře ulovíte v každém řeznictví.
Ingredience
- 4 plátky z kýty (cca po 150 g )
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- 100 g anglické slaniny
- 1-2 mrkve
- 1 petržel
- kus celeru
- 4 kuličky nového koření
- 2-3 lžíce šípkové marmelády
- citronová šťáva
- sůl
Postup:
- Plátky masa na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme.
- Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, opečeme na tom plátky masa, přidáme nakrájenou anglickou slaninu a 4 nová koření, podlijeme horkou vodou a dusíme skoro do měkka.
- Přidáme očištěnou nakrájenou kořenovou zeleninu, podle potřeby přilijeme vodu a dodusíme.
- Maso dáme na teplý talíř, vylovíme nová koření a zeleninu i s anglickou slaninou rozmixujeme, omáčka se pěkně zahustí.
- Na závěr přidáme šípkovou marmeládu, pokud je tužší, raději ji předem rozmícháme v troše vody. Necháme přejít var a chuť doladíme citronovou šťávou.
- Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými noky.
Související
-
Vepřové plátky GYROS
Koření na gyros je pestrá směs - petržel, tymián, rozmarýn a bazalka, cibule, česnek a paprika. Ale může obsahovat i pepř nebo chilli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka