Mleté vepřové v zelí

Vepřo-zelo zas trochu jinak...

Ingredience
  • asi půl kg vepřového masa z plecka
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 sáček kysaného zelí
  • tuk na opečení

Postup:

  1. Maso umeleme, smícháme s vejcem, nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme a podle potřeby zahustíme trochou strouhanky.
  2. Z hmoty vytvoříme koule menší než pingpongový míček a v rozehřátém tuku ze všech stran opečeme.
  3. Do zapékací mísy dáme plátky anglické slaniny, na ni dáme scezené kysané zelí a do něj naskládáme opečené masové koule. Mírně podlijeme a dáme péci.
  4. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.