Zapečené mleté řízky

Můžete použít směs hovězího a vepřového nebo jen vepřové maso.

Ingredience
  • 450 g mletého masa
  • asi 5 lžic jemné strouhanky
  • 1-2 vejce
  • malý šálek mléka
  • plátkový sýr
  • hladká mouka
  • 4-5 lžic sádla nebo oleje
  • sůl
  • případně pepř

Postup:

  1. Maso vyklopíme do mísy, posypeme strouhankou a přelijeme mlékem s rozkvedlaným vejcem. Necháme chvíli vsáknout do strouhanky.
  2. Pak propracujeme do hladké směsi, podle chuti osolíme a případně opepříme.
  3. Z hmoty vytvoříme placičky – řízky. Jde to lépe s rukama smočenýma ve studené vodě. Řízky obalíme je v hladké mouce a dáme do pekáčku s tukem.
  4. Ve středně předehřáté troubě zapečeme asi 10 minut, pak otočíme a pečeme dalších 10 minut.
  5. V závěru na každý řízek dáme kousek plátkového sýra a krátce zapečeme. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší, podle chuti přidáme zeleninovou oblohu.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová