Mletý řízek se sýrem
Vzpomínka na školní jídelnu…
Suroviny:
300 g mletého masa
50 g tvrdého sýra
1 vejce
1 houska
1 sklenka mléka
pepř
sůl
hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení
tuk na smažení
Postup:
- Housku nakrájíme na kostičky a prokapeme mlékem.
- Zvlhčenou housku přidáme k mletému masu, přidáme i najemno nastrouhaný sýr, vejce a směs osolíme, opepříme.
- Dohladka promíchanou směs dáme na půlhodiny odpočinout do chladu, pak tvoříme oválné placičky, obalíme je v hladké mouce, smočíme v rozšlehaném vejci (můžeme do něj přidat lžíci mléka), obalíme ve strouhance a v rozehřátém tuku usmažíme do zlatova po obou stranách.
- Podáváme s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší, lze podávat i za studena s chlebem, dodáme i zeleninový salát podle chuti.
Související
-
Mleté řízky s křenem
Suroviny: 200 g hovězího masa, 150 g vepřového masa, olej, 1 žemle, křen, pepř, kmín, sůl, mléko.
-
Mleté maso s vejci
Po všech stránkách vydatné jídlo. Nezapomeňte ho proto doplnit zeleninovým salátem…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.