Vepřové, husí či kachní sádlo výborně dochutí pokrm. Navíc jde o superpotravinu

9. srpen 2023

Vepřové, husí nebo kachní sádlo výborně dochutí pokrm, navíc je zdrojem zdraví prospěšných látek. Některými výživovými odborníky je proto dokonce nazýváno superpotravinou.

Vyškvařené sádlo ze zabíjačky muselo dřív hospodyňkám vydržet celý rok – až do další zabíjačky. Nějaký čas bylo zavrhováno, ale už je zase na výsluní. A to je dobře, protože je zdrojem kyseliny olejové, omega 6 mastných kyselin i omega 3 mastných kyselin.

Vepřové sádlo je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B a minerálů. Je to méně nasycený a zdravější tuk než sádlo jehněčí či hovězí. Cholesterol je v něm také, ale ne tolik, aby měl špatný vliv na naše zdraví. Naopak, díky kyselině olejové pomůže špatný cholesterol snižovat. Navíc neobsahuje škodlivé transmastné kyseliny, které bývají ve ztužených tucích.

Sádlo dodá jídlu specifickou chuť i vůni. Musíte uznat, že řízek nebo bramborák usmažený na sádle chutná lépe, než z fritézy naplněné řepkovým olejem nebo nějakým ztuženým umělým tukem. I buchty pečené na sádle výborně chutnají.

Sádlo má navíc vysokou tepelnou stabilitu. Na rozdíl od některých rostlinných olejů nevzniká při smažení na něm tolik jedovatých látek.

Působí dobře i na naše zdraví – jako prevence proti cukrovce a nemocem se zrakem. Podporuje hojení popálenin, oparů a ekzémů, a prospěšné zábaly ze sádla při kašli určitě také znáte.

autor: Eva Bucharová | zdroje: idnes.cz , Superpotraviny.cz , Seznamzpravy.cz
Spustit audio

Související