Jednozrnka je prapůvodní druh pšenice. Oproti té běžné má vyšší nutriční hodnotu
Do svého jídelníčku byste určitě měli zařadit obiloviny. Vyzkoušet přitom můžete třeba i jednu téměř zapomenutou, které se říká jednozrnka. Prospějete svému zdraví.
Jednozrnka je nejstarším druhem pšenice – pěstovali ji už lidé v mladší době kamenné. Nikdy nebyla šlechtěna a křížena. A tak si zachovala pro člověka příznivé složení. Náš organismus si na trávení těchto prastarých nepřešlechtěných plodin zvykal po mnoho tisíc let a umí je dokonale využít.
Od moderní šlechtěné pšenice se liší tím, že má nižší množství i strukturu lepku a je výživnější. Oproti pšenici je zrno měkčí a vláčnější, chuť má nasládlou, oříškovou. Má vysoký obsah karotenoidů – ty se zaslouží o krásnou žlutou barvu chleba.
Je v ní dost proteinů a stopových prvků, jako například zinku, hořčíku, draslíku a fosforu. Obsahuje také bílkoviny a vlákninu a je snadno stravitelná.
Pokud se rozhodnete jednozrnku zkusit, dbejte na správnou přípravu. Den nebo i dva dny předem ji namočte do vody s trochou probiotik, třeba lžicí jablečného octa nebo citrónové šťávy, případně umeoctem.
Propláchnutou jednozrnku pak uvařte a přidejte třeba do salátu, polévky, různých nákypů nebo z ní můžete připravit rizoto či pomazánku. Zrna si můžete samozřejmě také umlít na mouku.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka