Zájem o zdravější alternativy běžného cukru stoupá – jednou z nich je čekankový sirup

10. leden 2024

Stále častěji hledáme místo bílého cukru alternativní sladidla. Která jsou skutečně lepší než samotný cukr? Tady máte pár tipů.

Nadměrná spotřeba cukru je v současnosti jedním z nejčastějších důvodů celé řady onemocnění. Patří mezi ně obezita, cukrovka a v neposlední řadě také srdečně-cévní onemocnění. Právě proto alternativy slazení cukrem zažívají v poslední době na oblibě.

Cukr sám o sobě není žádný zabiják, pokud si sem tam osladíte kávu lžičkou cukru, nemusíte se bát. Negativní dopady na zdraví s sebou nese až jeho nadměrná konzumace.

Problém je v tom, že cukr se nachází často i tam, kde bychom jej nečekali – v polotovarech, pečivu, nápojích nebo jogurtech, dokonce i v cereálních tyčinkách.

A čím tedy sladit? Oblíbený je třeba med. Bohužel kaloricky je na tom podobně jako cukr, takže o moc zdravější alternativou není. Také třtinový cukr je na tom podobně jako klasický řepný cukr.

Hustý a lepkavý javorový sirup obsahuje malé množství minerálních látek, jako je vápník, draslík, železo nebo zinek, ale ani ten není vhodnější alternativou cukru. Jeho výhodou je  nižší glykemický index než u běžného cukru, tedy nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rychle jako cukr, přesto ji ale zvyšuje celkem výrazně, proto je dobré ho konzumovat s mírou.

Agávový sirup bývá propagován jako velmi zdravé sladidlo, přitom je to jedno z nejméně zdravých sladidel vůbec. Má vysoký obsah kalorií a obsahuje 75 procent fruktózy, a právě  vysoký obsah koncentrované fruktózy je tím problémem.

Skutečnou hvězdou mezi alternativními sladidly je sirup čekankový. Toto čistě přírodní sladidlo má velmi nízký glykemický index, obsahuje minimum kalorií a podíl cukru ve 100 gramech je menší než 5 procent. Díky tomu je vhodným sladidlem i pro diabetiky.

Nezvyšuje hladinu krevního cukru a navíc obsahuje vysoký podíl vlákniny – tím zvyšuje i pocit sytosti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.