Škvarkové sádlo
Nic naplat, ale domácí je domácí...
Suroviny:
1 kg nejlépe hřbetního vyššího sádla, bez zbytků kůže a masa
1 lžička soli
2 lžíce mléka nebo bílého vína
Postup:
- Sádlo dáme třeba přes noc do ledničky, aby ztuhlo, líp se pak krájí.
- Sádlo krájíme na stejné velké kousky, obvykle kostičky o hraně asi 1-1,5 cm.
- Nakrájené sádlo dáme nejlépe do litinového kastrolu, mírně podlijeme a začneme škvařit. Pak stačí teplota 110-120 stupňů.
- Často mícháme, hlídáme. Když je z poloviny vyškvařené, lehce osolíme (obvykle 1 lžička soli na 1 kg sádla). Pokud chceme sádlo využívat pro masťový základ, na masírování jizev nebo pro kosmetiku, pak NESOLÍME!
- V závěru škvaření můžeme (ale nemusíme) přikápnout mléko – škvarečky pak lépe zezlátnou. Nebo přikápneme a necháme odpařit bílé víno.
- Hotové a mírně zchladlé sádlo slijeme do kameninové nádoby nebo sklenice. Pokud chceme oddělit sádlo a škvarky, lijeme přes kovový cedník a škvarky uložíme zvlášť. Uchováváme v chladu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.