Jogurtová bublanina s meruňkami
Ovoce si volte podle vlastní chuti. Uvedené množství je na menší plech
s vyšším okrajem.
Ingredience
- 225 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1,5 prášku do pečiva
- 300 g bílého jogurtu
- 3 vejce
- 120 ml oleje
- špetka soli
- miska meruněk
- mandlové lupínky, případně cukr moučka
Postup:
- Plech vyložíme pečicím papírem a zapneme troubu na 175-180 stupňů Celsia.
- Meruňky opláchneme, osušíme a vypeckujeme.
- Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, kypřicí prášek a špetku soli.
- V míse metličkou ručně prošleháme vejce s jogurtem a olejem.
- Sypkou směs postupně přimícháváme do směsi tekuté a vymícháme na hladké těsto.
- Vlijeme ho na připravený plech, rozetřeme a poklademe půlkami meruněk. Rovnoměrně posypeme mandlovými lupínky a dáme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi půlhodinky, až okraje zrůžoví. Krájíme po vychladnutí a dobře k tomu poslouží kolečkový kráječ na pizzu. Kdo rád sladké, může ještě poprášit cukrem moučkou. Záleží i na sladkosti použitého ovoce.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.