Jogurtová bublanina s meruňkami

Ovoce si volte podle vlastní chuti.   Uvedené množství je na menší plech

s vyšším okrajem.

Ingredience
  • 225 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 300 g bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • 120 ml oleje
  • špetka soli
  • miska meruněk
  • mandlové lupínky, případně cukr moučka

Postup:

  1. Plech vyložíme pečicím papírem a zapneme troubu na 175-180 stupňů Celsia.
  2. Meruňky opláchneme, osušíme a vypeckujeme.
  3. Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, kypřicí prášek a špetku soli.
  4. V míse metličkou ručně prošleháme vejce s jogurtem a olejem.
  5. Sypkou směs postupně přimícháváme do směsi tekuté a vymícháme na hladké těsto.
  6. Vlijeme ho na připravený plech, rozetřeme a poklademe půlkami meruněk. Rovnoměrně posypeme mandlovými lupínky a dáme do předehřáté trouby.
  7. Pečeme asi půlhodinky, až okraje zrůžoví. Krájíme po vychladnutí a dobře k tomu poslouží kolečkový kráječ na pizzu. Kdo rád sladké, může ještě poprášit cukrem moučkou. Záleží i na sladkosti použitého ovoce.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.