Smetanová bublanina s rybízem

Rybíz můžete vyměnit za kterékoli sezónní ovoce.

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 3 vejce
  • tři čtvrtiny hrnku cukru
  • 200 ml smetany na vaření (12% tuku)
  • 2 lžíce oleje – slunečnicový nebo řepkový
  • půl lžičky citronové kůry
  • špetka soli
  • miska rybízu, 1 vanilkový cukr
  • tuk a mouka na plech

Postup:

  1. Rybíz opláchneme a vidličkou očešeme ze stonků.
  2. Vejce ušleháme s cukrem, přilijeme smetanu a olej, přidáme citronovou kůru a špetku soli a nakonec postupně vmícháme mouku s prosátým kypřicím práškem.
  3. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, rovnoměrně rozložíme rybíz a ještě poprášíme vanilkovým cukrem.
  4. Upečeme ve středně předehřáté troubě.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.