Smetanová bublanina s rybízem
Rybíz můžete vyměnit za kterékoli sezónní ovoce.
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
- 3 vejce
- tři čtvrtiny hrnku cukru
- 200 ml smetany na vaření (12% tuku)
- 2 lžíce oleje – slunečnicový nebo řepkový
- půl lžičky citronové kůry
- špetka soli
- miska rybízu, 1 vanilkový cukr
- tuk a mouka na plech
Postup:
- Rybíz opláchneme a vidličkou očešeme ze stonků.
- Vejce ušleháme s cukrem, přilijeme smetanu a olej, přidáme citronovou kůru a špetku soli a nakonec postupně vmícháme mouku s prosátým kypřicím práškem.
- Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, rovnoměrně rozložíme rybíz a ještě poprášíme vanilkovým cukrem.
- Upečeme ve středně předehřáté troubě.
Související
-
Piškotová bublanina s rybízem a šlehačkou
Nakyslý rybíz dobře kamarádí se sladkým těstem a šlehačkou.
-
Meruňková bublanina
Začíná meruňkobraní a jestli nestíháte jíst a zavářet, upečte si taky bublaninu.
-
Třešňová bublanina
Při současných cenách třešní je to skoro luxus, ale třeba máte třešně na zahradě nebo je má soused...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.