Meruňková bublanina
Začíná meruňkobraní a jestli nestíháte jíst a zavářet, upečte si taky bublaninu.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky a 2 lžíce hladké mouky
- 3 vejce
- tři čtvrtě hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- 5 lžic oleje
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 1 kypřicí prášek
- špetka soli
- meruňky, případně trochu cukru
- tuk a mouka do pekáče nebo pečicí papír
Postup:
- Opláchneme meruňky, osušíme je, rozpůlíme a vyndáme pecky.
- Ušleháme vejce s oběma cukry, přišleháme olej, pak mléko a nakonec přisypáváme mouky s kypřicím práškem, citronovou kůrou a špetkou soli. Těsto by mělo být o malinko hustší.
- Těsto přemístíme do pekáče nebo na plech s vyšším okrajem. Předem ho vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Na povrch klademe rozpůlené meruňky řeznou plochou nahoru. Někdy má ovoce tendenci propadat se ke dnu – tomu můžeme trochu odpomoci, když kulatou stranu meruněk lehce smočíme v mouce.
- Pečeme ve středně předehřáté troubě.
Související
-
Meruňky jsou skvělé nejen do knedlíků. Můžete je grilovat s masem nebo je orestovat s česnekem
Meruňky vám pročistí střeva, jsou dobré proti pálení žáhy, prospějí vašim očím a pomohou i se snížením krevního tlaku. Proto se o nich často mluví jako o superpotravině.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.