Meruňkové knedlíky
Použijeme tvarohové těsto.
Ingredience
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g dětské krupičky
- asi 100 g hrubé mouky
- 1 vajíčko
- 1 lžíci rozpuštěného másla
- trošku soli
- menší meruňky
- na podávání – cukr, tvrdý tvaroh, skořice, šlehačka, případně máslo
Postup:
- V míse smícháme mouku, krupičku, sůl a pak přidáme tvaroh, máslo a vejce. Zpracujeme do hladkého těsta. Do hrnce dáme vařit vodu.
- Těsto rozdělíme na polovinu, z každé vyválíme silnější váleček, rozkrájíme a do každého dílku zabalíme meruňku. Velikost dílku volíme podle velikosti meruněk, vrstva těsta by neměla být příliš silná.
- Když máme všechny knedlíky hotové, vkládáme je do vroucí osolené vody, odmícháme ode dna a vaříme asi 7-8 minut. Jeden si rozkrojíme na zkoušku, jestli už je těsto provařené.
- Podáváme posypané strouhaným tvrdým tvarohem, pocukrované, poprášené skořicí, případně můžeme pokapat máslem a na závěr ozdobíme kopečkem šlehačky.
Související
-
Jahody vládnou letní kuchyni. Vyzkoušejte třeba jahodové knedlíky podle receptu šéfkuchaře
Jahodová sezóna je v plném proudu, proto není divu, že jahody zpracováváme na 100 + 1 způsobů. Vyzkoušet můžete třeba jahodové knedlíky podle Romana Sejvala.
-
Meruňky jsou skvělé nejen do knedlíků. Můžete je grilovat s masem nebo je orestovat s česnekem
Meruňky vám pročistí střeva, jsou dobré proti pálení žáhy, prospějí vašim očím a pomohou i se snížením krevního tlaku. Proto se o nich často mluví jako o superpotravině.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.