Jahody vládnou letní kuchyni. Vyzkoušejte třeba jahodové knedlíky podle receptu šéfkuchaře
Jahodová sezóna je v plném proudu, proto není divu, že toto sladké červené ovoce zpracováváme na 100 + 1 způsobů. Vyzkoušet můžete třeba jahodové knedlíky podle šéfkuchaře Romana Sejvala.
Jahody se můžou připravovat nejen nasladko, jako třeba ony klasické jahodové knedlíky, ale i naslano – například jako fresh salát s kozím sýrem. Klasikou také zůstává zamrazování jahod nebo příprava jahodové marmelády.
Letním hitem jsou také ovocné sorbety. Takový osvěžující dezert si můžeme připravit i doma. „Stačí ovoce vymixovat, dochutit nějakým likérem, nebo ovocným sirupem, a je hotovo,“ radí kuchař Roman Sejval.
V české kuchyni rozhodně vítězí jahodové knedlíky. Samozřejmě i ty se dělají na mnoho způsobů – někdo balí jahody dovnitř knedlíku a společně jej vaří, někdo, jako kuchař Roman Sejval, dělá malé tvarohové noky, které následně polije jahodovou omáčkou. Jak na ně?
Jahodové knedlíky podle Romana Sejvala
- 500 g polotučného tvarohu
- 140 g rozpuštěného másla
- 140 g hrubé mouky
- 140 g krupice
- 50 g moučkového cukru
- Špetka soli
- 2 vajíčka
- Citronová kúra
- Vanilkový cukr na posyp
Zaděláme těsto, které bude následně trochu řidší. Roman Sejval doporučuje těsto nechat odstát přibližně na hodinu v lednici a počkat až se samo zahustí.
„Nic nepřidávat, nechat tu mouku a krupici, aby chytla ten lepek zatáhlo se to,“ upozorňuje kuchař.
Vodu, ve které se budou knedlíčky následně vařit, nesmíme zapomenout nejen osolit, ale i trochu ocukrovat, aby se nevyvařila chuť knedlíčků.
Na jednoduchou jahodovou omáčku budeme potřebovat pouze jahody, kysanou smetanu a trochu cukru. Jahody rozmačkáme, přidáme zbytek ingrediencí, zamícháme a můžeme podávat. Dobrou chuť!
Poslechněte si další kuchařské tipy našeho hosta v přiloženém audiozáznamu celého rozhovoru. Přejeme vám pohodový poslech.
Související
-
Chcete posílit imunitní systém a zpevnit kosti? Jezte jahody
Hlavní důvod, proč jíst jahody, je ten, že jsou prostě strašně dobré. Navíc obsahují i spoustu látek s blahodárnými účinky na naše zdraví.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.