Jahody vládnou letní kuchyni. Vyzkoušejte třeba jahodové knedlíky podle receptu šéfkuchaře

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Jahody

Jahodová sezóna je v plném proudu, proto není divu, že toto sladké červené ovoce zpracováváme na 100 + 1 způsobů. Vyzkoušet můžete třeba jahodové knedlíky podle šéfkuchaře Romana Sejvala.

Jahody se můžou připravovat nejen nasladko, jako třeba ony klasické jahodové knedlíky, ale i naslano – například jako fresh salát s kozím sýrem. Klasikou také zůstává zamrazování jahod nebo příprava jahodové marmelády.

Letním hitem jsou také ovocné sorbety. Takový osvěžující dezert si můžeme připravit i doma. „Stačí ovoce vymixovat, dochutit nějakým likérem, nebo ovocným sirupem, a je hotovo,“ radí kuchař Roman Sejval.

V české kuchyni rozhodně vítězí jahodové knedlíky. Samozřejmě i ty se dělají na mnoho způsobů – někdo balí jahody dovnitř knedlíku a společně jej vaří, někdo, jako kuchař Roman Sejval, dělá malé tvarohové noky, které následně polije jahodovou omáčkou. Jak na ně?

Jahodové knedlíky podle Romana Sejvala

Ingredience
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 140 g rozpuštěného másla
  • 140 g hrubé mouky
  • 140 g krupice
  • 50 g moučkového cukru
  • Špetka soli
  • 2 vajíčka
  • Citronová kúra
  • Vanilkový cukr na posyp

Zaděláme těsto, které bude následně trochu řidší. Roman Sejval doporučuje těsto nechat odstát přibližně na hodinu v lednici a počkat až se samo zahustí.

„Nic nepřidávat, nechat tu mouku a krupici, aby chytla ten lepek zatáhlo se to,“ upozorňuje kuchař.

Vodu, ve které se budou knedlíčky následně vařit, nesmíme zapomenout nejen osolit, ale i trochu ocukrovat, aby se nevyvařila chuť knedlíčků.

Na jednoduchou jahodovou omáčku budeme potřebovat pouze jahody, kysanou smetanu a trochu cukru. Jahody rozmačkáme, přidáme zbytek ingrediencí, zamícháme a můžeme podávat. Dobrou chuť!

Poslechněte si další kuchařské tipy našeho hosta v přiloženém audiozáznamu celého rozhovoru. Přejeme vám pohodový poslech.

Spustit audio

Související