Jahodová bábovka

Dobré rozloučení s jahodovou sezónou.

Suroviny:

150 g polohrubé mouky

130 g ricotty nebo tučného tvarohu

70 g másla

140 g cukru

1 vejce nebo 2 žloutky

100 g jahod

1 lžička kypřicího prášku

špetka soli

cukr moučka na pocukrování

tuk a mouka do formy

Postup:

  1. Utřeme měkké máslo s cukrem a vejcem nebo dvěma žloutky.
  2. Postupně přidáme ricottu a pak i mouku s prosátým práškem a špetkou soli.
  3. Nakonec vmícháme očištěné nakrájené jahody.
  4. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a ve středně předehřáté troubě upečeme. Pokud peče trouba hodně svrchu, ještě zakryjeme na první půlhodinu alobalem, pak dopékáme bez něj.
  5. Vychladlou bábovku vyklopíme a poprášíme cukrem moučkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.