Chcete posílit imunitní systém a zpevnit kosti? Jezte jahody

2. červen 2021

Hlavní důvod, proč jíst jahody, je ten, že jsou prostě strašně dobré. Navíc obsahují i spoustu látek s blahodárnými účinky na naše zdraví.

Existuje spousta odrůd jahod, které můžete pěstovat. Například i takové, které chutnají jako lesní. K dostání jsou i stále plodící jahody.

Jahody obsahují opravdu velké množství antioxidantů, tolik důležitých pro ochranu buněk. Mají v sobě i kyselinu jablečnou, přírodní bělidlo zubů. A jestli potřebujete dostat do těla pořádnou dávku vitamínu C, není nic snazšího, než si dát misku jahod.

Zatímco si pochutnáváte na sladkých jahodách, posilujete imunitní systém. To ale není vše, co dovedou. Jestli máte suché a poškozené vlasy, nechte pro jednou stranou chemii – zkuste raději rozmačkané jahody smíchat s tea-tree olejem a použít je jako masku.

Mangan v jahodách je důležitý pro tvorbu krve, pro růst a pevnost kostí. Jak člověk stárne, kosti jsou pomalu křehčí a křehčí – proto pokud chcete udržet kosti zdravé a silné delší dobu, jezte jahody.

Jahodám se naopak vyhněte při alergii. Tu poznáte lehce: sníte jahody a naskočí vám kopřivka. Zrníčka jahod můžou dráždit střeva, tak na to byste si měli dát také pozor.

My si dnes dopřejeme jahodovou pleťovou masku. Jak na to? Rozmačkejte jahody, asi 10 dkg, přidejte lžičku smetany a lžičku olivového oleje a ještě lžičku solamylu. Všechno smíchejte a naneste na čistou pokožku. Nechte působit půl hodiny, pak masku opláchněte.

autor: Eva Bucharová | zdroje: ovoce-a-zelenina.zdrave.cz , www.dama.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.