Meruňkový jahelník
V letních vedrech přijde k chuti i vychlazený.
Ingredience
- ¼ litru směsi jahel a kulatozrnné rýže
- 1 litr mléka
- miska meruněk (mohou být i sušené)
- máslo do zapékací mísy
- trochu soli
- cukr a mletá skořice
Postup:
- Rýži a jáhly na sítu propláchneme, rovnoměrně vsypeme do dobře vymazané zapékací mísy, poklademe rozpůlenými meruňkami (sušené nepůlíme) a zalijeme mlékem osoleným špetkou soli.
- Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme, až se mléko vstřebá.
- Na talíři podle chuti pocukrujeme a poprášíme mletou skořicí. Můžeme i zdobit šlehačkou a lze podávat i za studena.
Související
-
Meruňková rychlobuchta
Využijeme na ni kompot – to pro případ, že by vám při zaváření některé víčko nedrželo. Jinak je to recept spíše pro zimní období bez čerstvého ovoce.
-
Meruňky jsou skvělé nejen do knedlíků a koláčů. Můžete je i grilovat nebo je restovat s česnekem
Sladké a voňavé meruňky se dnes považují za „superpotravinu“. Pročistí vám střeva, poradí si s pálením žáhy, prospějí vašim očím a pomohou snížit krevní tlak.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.