Meruňky jsou skvělé nejen do knedlíků a koláčů. Můžete je i grilovat nebo je restovat s česnekem

Meruňková jádra

Sladké a voňavé meruňky se dnes považují za „superpotravinu“. Pročistí vám střeva, poradí si s pálením žáhy, prospějí vašim očím a pomohou snížit krevní tlak.

Meruňky jsou zásobárnou betakarotenu, takže jsou více než užitečné při opalování – chráníte si tak pleť před volnými radikály.

V jedné hrsti meruněk je tolik vitamínu C, že vystačí na celodenní dávku, kterou vaše tělo potřebuje pro dobrou imunitu.

Než si zobnete prášek na nervy, vezměte si místo něj raději pár meruněk, zbaví vás stresu.

Meruňky

Meruňky v sobě mají i spoustu železa, a jsou tak výborným pomocníkem také při chudokrevnosti. Čerstvé, ale ještě lépe sušené!

Nejsou moc kalorické a přitom jenom několik plodů vás skvěle zasytí. Z meruněk si připravte lahodné pyré, marmeládu nebo knedlíky.

Použít je můžete i na slaný způsob. Jak na to? Stačí je rozpůlit, vypeckovat, orestovat na olivovém oleji s trochou česneku. A při grilování báječně doplní jakýkoli dobrý steak.

Spustit audio

Související