Uzený jazyk s křenovou omáčkou

Zimní klasika.

Ingredience
  • 2 uzené vepřové jazyky
  • 1 cibule
  • 5 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • Na omáčku: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, případně špetka cukru a trošku octa, strouhaný křen, kelímek smetany

Postup:

  1. Jazyky dáme s kořením a rozkrojenou cibulí vařit do osolené vody a než změknou, připravíme omáčku.
  2. Na másle do světla osmahneme mouku, zalijeme vývarem, rozmícháme a provaříme. Na konec přidáme smetanu, necháme přejít var a chuť doladíme špetkou cukru a troškou octa, vmícháme nastrouhaný křen a už nevaříme.
  3. Jazyky sloupneme a nakrájíme na plátky. Podáváme s omáčkou a bramborovými knedlíky.

Související

  • Křenová omáčka s vejcem

    Kdybyste ještě neměli spotřebovaná vykoledovaná vajíčka…

  • Pomazánka křenová

    Suroviny: 250 g měkkého salámu, 2 vejce, 3-4 lžíce strouhaného křenu (můžeme použít i sterilovaný, ale čerstvý je lepší), asi 200 g majonézy, sůl, petrželka nebo pa...