Uzený jazyk s křenovou omáčkou
Zimní klasika.
Ingredience
- 2 uzené vepřové jazyky
- 1 cibule
- 5 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- sůl
- Na omáčku: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, případně špetka cukru a trošku octa, strouhaný křen, kelímek smetany
Postup:
- Jazyky dáme s kořením a rozkrojenou cibulí vařit do osolené vody a než změknou, připravíme omáčku.
- Na másle do světla osmahneme mouku, zalijeme vývarem, rozmícháme a provaříme. Na konec přidáme smetanu, necháme přejít var a chuť doladíme špetkou cukru a troškou octa, vmícháme nastrouhaný křen a už nevaříme.
- Jazyky sloupneme a nakrájíme na plátky. Podáváme s omáčkou a bramborovými knedlíky.
Související
-
Pomazánka křenová
Suroviny: 250 g měkkého salámu, 2 vejce, 3-4 lžíce strouhaného křenu (můžeme použít i sterilovaný, ale čerstvý je lepší), asi 200 g majonézy, sůl, petrželka nebo pa...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.