Švestkový koláč s mákem

Podzimní klasika od dob nejen babiček, ale ještě spíš pra- a prababiček.

Ingredience
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 1 čtvrtlitr mléka
  • sůl
  • náplň: asi půl kg švestek, miska mletého máku, cukr, trochu mléka, skořice, máslo

Postup:

  1. Smícháme obě mouky s cukrem a sušeným droždím, přidáme špetku soli, v mléce rozkvedláme vejce, přidáme rozehřáté máslo a zaděláme hladké těsto.
  2. Necháme v teple asi hodinu kynout, pak na pomoučeném válu rozválíme na placku a přeneseme na plech nebo rukama potřenýma olejem roztahujeme placku hned na pečicí papír na plechu. Vytvoříme trochu zvýšené okraje.
  3. Zatímco těsto kyne, omyjeme a vypeckujeme švestky.
  4. Na placku pak na celou plochu naklademe půlky švestek, poprášíme skořicí a posypeme mletým oslazeným mákem. Ten ještě skropíme mlékem a poklademe plátky másla.
  5. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až zezlátnou okraje.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.