Švestkový koláč s mákem
Podzimní klasika od dob nejen babiček, ale ještě spíš pra- a prababiček.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 1 sáček sušeného droždí
- 50 g másla
- 1 vejce
- 1 čtvrtlitr mléka
- sůl
- náplň: asi půl kg švestek, miska mletého máku, cukr, trochu mléka, skořice, máslo
Postup:
- Smícháme obě mouky s cukrem a sušeným droždím, přidáme špetku soli, v mléce rozkvedláme vejce, přidáme rozehřáté máslo a zaděláme hladké těsto.
- Necháme v teple asi hodinu kynout, pak na pomoučeném válu rozválíme na placku a přeneseme na plech nebo rukama potřenýma olejem roztahujeme placku hned na pečicí papír na plechu. Vytvoříme trochu zvýšené okraje.
- Zatímco těsto kyne, omyjeme a vypeckujeme švestky.
- Na placku pak na celou plochu naklademe půlky švestek, poprášíme skořicí a posypeme mletým oslazeným mákem. Ten ještě skropíme mlékem a poklademe plátky másla.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až zezlátnou okraje.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.