Koláč jablečný velký
Když se vám povede vyválet těsto pěkně natenko, říkejte mu frgál.
Ingredience
- 350 g polohrubé mouky
- 3 lžíce cukru
- půl kostky droždí
- 1-2 žloutky
- 4 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
- asi 190 ml mléka
- sůl
- 4 jablka
- 1 vanilkový cukr, skořice, rozinky (předem můžeme namočit do rumu)
Postup:
- Do části vlažného mléka dáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, tuk, žloutky rozkvedlané v mléce, špetku soli a nakonec se vzešlým kváskem vypracujeme hladké těsto. Necháme hodinu v teple pod utěrkou nebo fólií kynout.
- Pak propracujeme, rozdělíme na půl, vyválíme placky s vyšším okrajem, přeneseme na plechy vyložené pečicím papírem, okraje pomažeme bílkem rozmíchaným se lžicí mléka, navrstvíme strouhaná jablka, poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem a posypeme rozinkami. Aby se rozinky při pečení příliš nevysušily, je lepší zamíchat je předem do strouhaných jablek.
- Ve středně předehřáté troubě upečeme, krájíme po zchladnutí.
Související
-
„Šiml“ koláč
Není to koláč pro koně! Označení šedobílého koně pochází z německého slůvka Schimmel – plíseň. Podobně barevně totiž vypadá náplň tohoto koláče.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.