Koláč jablečný velký

Když se vám povede vyválet těsto pěkně natenko, říkejte mu frgál.

Ingredience
  • 350 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru
  • půl kostky droždí
  • 1-2 žloutky
  • 4 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
  • asi 190 ml mléka
  • sůl
  • 4 jablka
  • 1 vanilkový cukr, skořice, rozinky (předem můžeme namočit do rumu)

Postup:

  1. Do části vlažného mléka dáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, tuk, žloutky rozkvedlané v mléce, špetku soli a nakonec se vzešlým kváskem vypracujeme hladké těsto. Necháme hodinu v teple pod utěrkou nebo fólií kynout.
  3. Pak propracujeme, rozdělíme na půl, vyválíme placky s vyšším okrajem, přeneseme na plechy vyložené pečicím papírem, okraje pomažeme bílkem rozmíchaným se lžicí mléka, navrstvíme strouhaná jablka, poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem a posypeme rozinkami. Aby se rozinky při pečení příliš nevysušily, je lepší zamíchat je předem do strouhaných jablek.
  4. Ve středně předehřáté troubě upečeme, krájíme po zchladnutí.

Související