Švestkový koláč s perníkem
Podzimu tenhle moučník opravdu sluší.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 1 sáček sušeného droždí
- čtvrt litru mléka
- 1 vejce
- 50 g másla
- špetka soli
- asi půl kg švestek
- strouhaný perník, máslo a trochu mléka na zvlhčení perníku
Postup:
- Smícháme obě mouky, vmícháme sušené droždí, pak špetku soli a mlékem s rozkvedlaným vejcem a rozpuštěným máslem zaděláme pěkné vláčné těsto.
- V míse pod utěrkou necháme v teple hodinu kynout.
- Pak těsto rozválíme a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Na těsto rozložíme rozpůlené vypeckované švestky, posypeme strouhaným perníkem, lehce zakápneme mlékem a ještě poklademe tenkými plátečky másla.
- Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia, a když okraje zrůžoví, je hotovo.
(Perník se někdy dá koupit už nastrouhaný, pokud ne, tak ho rozkrájejte na kostky, nechte proschnout a pak rozmixujte do požadované jemnosti, je to jednodušší, než strouhání. Podobně připravujeme strouhanku z dokonale usušeného bílého pečiva.)
Související
-
Dožínkový koláč
Dožínky – to je oslava úrody a žní. A aby unavená hospodyně neměla práci s malými koláčky, pekly se velké dožínkové koláče.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.