Švestkový koláč s perníkem

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Švestkový koláč s perníkem
0:00
/
0:00

Podzimu tenhle moučník opravdu sluší.

Ingredience
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 1 sáček sušeného droždí
  • čtvrt litru mléka
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • špetka soli
  • asi půl kg švestek
  • strouhaný perník, máslo a trochu mléka na zvlhčení perníku

Postup:

  1. Smícháme obě mouky, vmícháme sušené droždí, pak špetku soli a mlékem s rozkvedlaným vejcem a rozpuštěným máslem zaděláme pěkné vláčné těsto.
  2. V míse pod utěrkou necháme v teple hodinu kynout.
  3. Pak těsto rozválíme a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Na těsto rozložíme rozpůlené vypeckované švestky, posypeme strouhaným perníkem, lehce zakápneme mlékem a ještě poklademe tenkými plátečky másla.
  5. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia, a když okraje zrůžoví, je hotovo.

(Perník se někdy dá koupit už nastrouhaný, pokud ne, tak ho rozkrájejte na kostky, nechte proschnout a pak rozmixujte do požadované jemnosti, je to jednodušší, než strouhání. Podobně připravujeme strouhanku z dokonale usušeného bílého pečiva.)

Související