Tříkrálový koláč
Je jen na vás, jestli upečete jeden velký nebo několik menších...
Suroviny:
150 g hladké mouky
100 g másla
4 lžíce cukru moučky
1 žloutek
pár kapek citronového aroma
asi 400 g směsi sušeného ovoce (švestky, meruňky, datle, fíky, citronát...)
4 lžíce marmelády – podle chuti (rybízová, meruňková...)
případně hrst ořechů
Postup:
- Do mísy dáme mouku a cukr, promícháme, přidáme na kousky nakrájené měkké máslo a žloutek a zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme do mikrotenu a dáme odpočinout do ledničky.
- Mezitím si připravíme směs sušeného ovoce, opláchneme ho, osušíme a nakrájíme na menší kousky, případně přidáme i nasekané ořechy a smícháme s marmeládou, která by to měla pěkně spojit.
- Těsto vyválíme na stéblo silně, přeneseme do dortové formy nebo do několika menších formiček a lehce vytáhneme na okraj – asi 1-2 cm. Dno několikrát propíchneme vidličkou a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů zapéci jen do jemně růžova, trvá to tak 12 až 15 minut.
- Do takto předpečeného korpusu navrstvíme připravenou směs sušeného ovoce a znovu pečeme už při nižší teplotě, stačí 170 stupňů. Hlídáme, aby okraje příliš nezhnědly, za 15-20 minut by měl být koláč dopečený.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.