Hruškový koláč s mákem
Mák je velmi užitečný – olej z makových semínek snižuje cholesterol, zajímavý je i obsah vápníku a dalších minerálů.
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
půl hrnku hladké mouky
1 hrnek mléka
3 lžíce cukru
50 g hery nebo másla
1 vejce
30 g droždí
sůl
6-7 hrušek
případně pár piškotů – pokud jsou hrušky příliš šťavnaté
1 hrnek mletého máku s cukrem
skořice
1 vanilkový cukr
50 g másla
Postup:
- Připravíme kvásek z trochu vlažného oslazeného mléka a droždí.
- Z kvásku, mouky, mléka, zbytku cukru, vejce, rozpuštěného tuku a špetky soli zaděláme hladké nelepivé těsto a necháme hodinku pod utěrkou v teple kynout.
- Hrušky oloupeme a nakrájíme na osminky, piškoty rozdrtíme, mletý mák s cukrem okořeníme skořicí a vanilkovým cukrem.
- Rukama potřenýma olejem rozprostřeme vykynuté těsto na pečicí papír na plechu, posypeme drcenými piškoty, poklademe osminkami hrušek a posypeme ochuceným mákem. Povrch poklademe plátky másla.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě 35-40 minut, až okraje zezlátnou.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka