Hruškový koláč s mákem

Mák je velmi užitečný – olej z makových semínek snižuje cholesterol, zajímavý je i obsah vápníku a dalších minerálů.

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky

půl hrnku hladké mouky

1 hrnek mléka

3 lžíce cukru

50 g hery nebo másla

1 vejce

30 g droždí

sůl

6-7 hrušek

případně pár piškotů – pokud jsou hrušky příliš šťavnaté

1 hrnek mletého máku s cukrem

skořice

1 vanilkový cukr

50 g másla

Postup:

  1. Připravíme kvásek z trochu vlažného oslazeného mléka a droždí.
  2. Z kvásku, mouky, mléka, zbytku cukru, vejce, rozpuštěného tuku a špetky soli zaděláme hladké nelepivé těsto a necháme hodinku pod utěrkou v teple kynout.
  3. Hrušky oloupeme a nakrájíme na osminky, piškoty rozdrtíme, mletý mák s cukrem okořeníme skořicí a vanilkovým cukrem.
  4. Rukama potřenýma olejem rozprostřeme vykynuté těsto na pečicí papír na plechu, posypeme drcenými piškoty, poklademe osminkami hrušek a posypeme ochuceným mákem. Povrch poklademe plátky másla.
  5. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 35-40 minut, až okraje zezlátnou.

Související