„Šiml“ koláč

Není to koláč pro koně - šimla! Označení šedobílého koně pochází z německého slůvka Schimmel – plíseň a podobně barevně vypadá náplň tohoto koláče. Ale věřte, že zplesnivět nestihne!               

Ingredience
  • 500 g mouky – směs hladké a polohrubé
  • 300 ml mléka
  • 30 g droždí nebo sáček sušeného
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 30 g cukru
  • špetka soli
  • náplň: 2 měkké tvarohy, 1 hrnek mletého máku, cukr podle chuti, trochu mléka
  • případně vajíčko na pomašlování okrajů

Postup:     

  1. Z droždí, trochy vlažného mléka a lžičky cukru připravíme kvásek. Sušené droždí vmícháme přímo do mouky.
  2. Vzešlý kvásek vlijeme do mísy s oběma moukami, přidáme vejce rozkvedlané v mléce a rozpuštěné (ale ne horké) máslo, ještě špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Necháme pod utěrkou hodinu v teple kynout.
  3. Na náplň nejprve krátce povaříme mletý mák v troše mléka, osladíme a necháme zchladnout, pak smícháme s tvarohem a ještě podle chuti dosladíme.
  4. Z vykynutého těsta tvoříme buď malé koláčky a plníme je nebo uděláme jeden velký na celý plech a rovněž potřeme náplní. Okraje ještě můžeme pomašlovat rozkvedlaným vajíčkem.

Související