„Šiml“ koláč
Není to koláč pro koně - šimla! Označení šedobílého koně pochází z německého slůvka Schimmel – plíseň a podobně barevně vypadá náplň tohoto koláče. Ale věřte, že zplesnivět nestihne!
Ingredience
- 500 g mouky – směs hladké a polohrubé
- 300 ml mléka
- 30 g droždí nebo sáček sušeného
- 50 g másla
- 1 vejce
- 30 g cukru
- špetka soli
- náplň: 2 měkké tvarohy, 1 hrnek mletého máku, cukr podle chuti, trochu mléka
- případně vajíčko na pomašlování okrajů
Postup:
- Z droždí, trochy vlažného mléka a lžičky cukru připravíme kvásek. Sušené droždí vmícháme přímo do mouky.
- Vzešlý kvásek vlijeme do mísy s oběma moukami, přidáme vejce rozkvedlané v mléce a rozpuštěné (ale ne horké) máslo, ještě špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Necháme pod utěrkou hodinu v teple kynout.
- Na náplň nejprve krátce povaříme mletý mák v troše mléka, osladíme a necháme zchladnout, pak smícháme s tvarohem a ještě podle chuti dosladíme.
- Z vykynutého těsta tvoříme buď malé koláčky a plníme je nebo uděláme jeden velký na celý plech a rovněž potřeme náplní. Okraje ještě můžeme pomašlovat rozkvedlaným vajíčkem.
Související
-
Dožínkový koláč
Dožínky – to je oslava úrody a žní. A aby unavená hospodyně neměla práci s malými koláčky, pekly se velké dožínkové koláče.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka