Švestkové knedlíky s perníkem
Klasika je s mákem, ale s perníkem jsou neméně výtečné.
Ingredience
- 300 g ve slupce uvařených a vystydlých brambor
- 100-120 g hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- asi 12 švestek
- perník na strouhání
- máslo na přelití a cukr moučka na posypání
Postup:
- Opláchneme a osušíme švestky – podle libosti vypeckujeme nebo necháme vcelku – lépe se pak zabalují. Na oheň postavíme hrnec s osolenou vodou, aby voda byla ve varu, až dokončíme knedlíky. Bramborové těsto totiž rádo řídne.
- Studené uvařené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme.
- Posypeme moukou, přidáme trošičku soli a vejce a zaděláme těsto.
- Z těsta vyválíme váleček, odkrajujeme stejně velké kousky a zabalíme švestky.
- Vhodíme do vroucí osolené vody a uvaříme – asi 15 minut. Na zkoušku jeden knedlík rozkrojíme, je-li těsto provařené.
- Rozpustíme máslo a nastrouháme perník – můžeme ho také nakrájet na kousky a v nožovém mixéru rozmixovat.
- Knedlíky na talíři posypeme perníkem, pocukrujeme a přelijeme máslem.
Související
-
Tvarohové knedlíky se špendlíky
Špendlíky patří do rodiny slivoní, stejně jako blumy, švestky, mirabelky...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka