Švestkové knedlíky s perníkem
Klasika je s mákem, ale s perníkem jsou neméně výtečné.
Ingredience
- 300 g ve slupce uvařených a vystydlých brambor
- 100-120 g hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- asi 12 švestek
- perník na strouhání
- máslo na přelití a cukr moučka na posypání
Postup:
- Opláchneme a osušíme švestky – podle libosti vypeckujeme nebo necháme vcelku – lépe se pak zabalují. Na oheň postavíme hrnec s osolenou vodou, aby voda byla ve varu, až dokončíme knedlíky. Bramborové těsto totiž rádo řídne.
- Studené uvařené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme.
- Posypeme moukou, přidáme trošičku soli a vejce a zaděláme těsto.
- Z těsta vyválíme váleček, odkrajujeme stejně velké kousky a zabalíme švestky.
- Vhodíme do vroucí osolené vody a uvaříme – asi 15 minut. Na zkoušku jeden knedlík rozkrojíme, je-li těsto provařené.
- Rozpustíme máslo a nastrouháme perník – můžeme ho také nakrájet na kousky a v nožovém mixéru rozmixovat.
- Knedlíky na talíři posypeme perníkem, pocukrujeme a přelijeme máslem.
Související
-
Tvarohové knedlíky se špendlíky
Špendlíky patří do rodiny slivoní, stejně jako blumy, švestky, mirabelky...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.