Tvarohové knedlíky se špendlíky

Špendlíky patří do rodiny slivoní, stejně jako blumy, švestky, mirabelky...

Ingredience
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • půl hrnku hrubé mouky
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • špendlíky nebo jiné drobné slívy
  • máslo, cukr a strouhaný perník na podávání

Postup:

  1. Do tvarohu vmícháme vejce, špetku soli a postupně přisypáváme a zapracováváme mouky, až vznikne hladké těsto.
  2. Ovoce opláchneme, osušíme a poválíme na pomoučeném vále.
  3. Z těsta odebíráme stejné kousky – nejlépe je vyválet váleček a rozkrájet ho. Do kousků těsta balíme ovoce, dobře spojíme a v dlaních knedlíky zakulatíme.
  4. Hotové knedlíky vhodíme do vroucí osolené vody, odmícháme ode dna a necháme vařit. Dobu počítáme od počátku varu, zhruba 8 minut by mělo stačit, když knedlíky vyplavou, jsou uvařené. Pro jistotu jeden rozkrojíme na zkoušku.
  5. Děrovanou naběračkou vybereme, rozdělíme na talíře, posypeme strouhaným perníkem, případně ještě pocukrujeme a polijeme rozpuštěným máslem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.