Tvarohové knedlíky se špendlíky
Špendlíky patří do rodiny slivoní, stejně jako blumy, švestky, mirabelky...
Ingredience
- 1 hrnek polohrubé mouky
- půl hrnku hrubé mouky
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- špetka soli
- špendlíky nebo jiné drobné slívy
- máslo, cukr a strouhaný perník na podávání
Postup:
- Do tvarohu vmícháme vejce, špetku soli a postupně přisypáváme a zapracováváme mouky, až vznikne hladké těsto.
- Ovoce opláchneme, osušíme a poválíme na pomoučeném vále.
- Z těsta odebíráme stejné kousky – nejlépe je vyválet váleček a rozkrájet ho. Do kousků těsta balíme ovoce, dobře spojíme a v dlaních knedlíky zakulatíme.
- Hotové knedlíky vhodíme do vroucí osolené vody, odmícháme ode dna a necháme vařit. Dobu počítáme od počátku varu, zhruba 8 minut by mělo stačit, když knedlíky vyplavou, jsou uvařené. Pro jistotu jeden rozkrojíme na zkoušku.
- Děrovanou naběračkou vybereme, rozdělíme na talíře, posypeme strouhaným perníkem, případně ještě pocukrujeme a polijeme rozpuštěným máslem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.